Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Љуљанај-Јовићевић на Конференцији националних директора за наоружање у Бриселу

Љуљанај-Јовићевић на Конференцији националних директора за наоружање у Бриселу
Датум објаве: 11.04.2019 19:33 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерална директорица Директората за материјалне ресурсе Алма Љуљанај – Јовићевић учествовала је данас на редовној полугодишњој Конференцији националних директора за наоружање (Цонференце оф Натионал Армаментс Дирецторс - ЦНАД), у сједишту НАТО, у Бриселу.

ЦНАД Конференцију отворио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг који истакао да је веома значајно заједничко дјеловање држава савезница у јачању капацитета. Он је посебно нагласио важност настојања држава савезница да издвајају 2% БДП-а за инвестирање у сопствени систем одбране.

На Конференцији је разматрано више питања од значаја за унапређење колективне одбране и развоја капацитета Алијансе у будућности. Поред разматрања резултата рада ЦНАД Радне групе за покретање мултилатералне сарадње у оквиру држава ЦНАД-а, посебан акценат дат је разматрању пројеката који омогућавају јачање способности држава чланица савеза.

Конференција националних директора за наоружање представља подршку Сјеверноатлантском савјету у процесу доношења одлука којима се унапређују војне и друге способности Алијансе. Посебно се подстиче развој сарадње и унапређује рационализација поступака набавки наоружања и опреме, јача интероперабилност и олакшава технолошка и индустријска сарадња између земаља чланица.

На маргинама конференције генерална директорица Љуљанај - Јовићевић састала се са националним директорима за наоружање САД-а Елен Лорд (Еллен Лорд), Републике Пољске Каролом Димановским (Карол Дyманоwски) и Летоније Сигитасом Дзекунскашом (Сигитас Дзекунскас).