Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

ГД Ивановић у Љубљани: Успјешна сарадња Црне Горе и Словеније

ГД Ивановић у Љубљани: Успјешна сарадња Црне Горе и Словеније
Датум објаве: 12.04.2019 10:52 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, мр Ивица Ивановић, борави у радној посјети Министарству одбране Републике Словеније, поводом билатералних консултација са генералним директором Директората за политику одбране Министарства одбране Републике Словеније, Алешом Мишмашем.


Ивановић се састао и са државним секретаром Министарства одбране Републике Словеније, др. Клеменом Грошељем. Размијењени су ставови о политичко-безбједносној ситуацији у региону и констатована неопходност заједничког дјеловања и јединственог одговора цјелокупне међународне заједнице на комплексне безбједносне изазове са којима се суочавају регион и Алијанса.

мод

Ивановић се захвалио на континуираној подршци Републике Словеније у остваривању стратешких спољнополитичких циљева Црне Горе, посебно указујући на реформу система одбране, регионалну сарадњу и ангажовање Војске Црне Горе у међународним мисијама и операцијама. Ивановић је истакао значај веома успјешне сарадње у области политике и планирања одбране, заједничких обука, а посебно сарадње војски двије земље. 

Грошељ је изразио задовољство изванредним билатералним односима двије земље у области одбране, истичући да искуство Црне Горе, њен улазак у НАТО и одлична позиција на путу ка ЕУ представљају фантастичан успјех и драгоцјени су за шири регион од Западног Балкана.
Руководиоци Директората за политику и планирање одбране два министарства Ивановић и Мишмаш закључили су да је сарадња у 2018. години била веома интензивна и да је висок проценат реализације билатералног Плана у области одбране. 

Политички директори су се осврнули и на актуелна политичка дешавања у региону и Европи, на билатералну сарадњу двије државе у области одбране, са посебним акцентом на наставак сарадње у оквиру Појачаног истуреног присуства (еФП, енханцед Форwард Пресенце), у Летонији, као и на даље унапрјеђивање сарадње ваздухопловстава и морнарица двије земље.

Разговори су били посвећени наставку политичког дијалога и јачању билатералне и регионалне сарадње у одбрамбеној и безбједносној сфери, у оквиру регионалних иницијатива попут ДЕЦИ иницијативе и Америчко јадранске повеље (А-5), посебно кроз заједничко учешће у војним вјежбама и у међународним мисијама и операцијама.

Ивановић је информисао саговорнике о стратешким плановима развоја Министарства одбране Црне Горе, актуелној међународној и сарадњи са НАТО структурама, доприносу Црне Горе колективном систему безбједности, стратешком планирању и развоју људских ресурса у црногорским одбрамбеним структурама.

Генерални директор Директората за политику одбране Министарства одбране Републике Словеније, Алеш Мишмаш, апострофирао је значај блиске сарадње двије земље у области одбране, која умногоме доприноси стабилности региона, наглашавајући да Црна Гора може рачунати на Словенију као поузданог партнера у свим областима, те да је данашњи сусрет прилика за дефинисање смјерова и јачања даље сарадње.