Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Војска Црне Горе на војној вјежби "Снажни ратник 19"

Војска Црне Горе на војној вјежби "Снажни ратник 19"
Датум објаве: 14.04.2019 12:06 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


модВојска Црне Горе учествовала је на највећој НАТО медицинској вјежби "Снажни ратник 19" - "Вигороус Wарриор 19", која се одржала у Републици Румунији у периоду од 5. до 13. априла ове године.

Седам припадника Војске Црне Горе на међународној медицинској теренској вјежби били су у саставу мултинационалне јединице Балканске намјенске медицинске јединице (Балкан Медицал Таск Форце - БМТФ) коју чине припадници оружаних снага Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Србије и Словеније.

Циљ вјежбе "Снажни ратник 19" је симулација сарадње и медицинске евакуације, односно интероперабилности здравственог система НАТО и партнерских земаља у цивилно-војној сарадњи. Посебан акценат је на операције помоћи у природним и другим катастрофама, маневарским способностима и мултинационалној интероперабилности, а у циљу припрема за медицинску подршку заједничким мултинационалним операцијама.

У оквиру вјежбе спроведена је и еваулација 11 модула пољске болнице (БМТФ Роле2) на основу чега је и добијен сертификат пуне оперативне способности и тиме потврђено да је БМТФ у потпуности оспособљен за извршење своје мисије – Медицински одговор у случају природних катастрофа у региону.

Мултинационалну заједничку медицинску теренску вјежбу "Снажни ратник 19", на којој учествује 38 земаља, организовао је НАТО Центар изврсности за војну медицину (НАТО Центре оф Еxцелленце фор Милитарy Медицине).

 мод