Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министар Бошковић са мађарским колегом, др Тибором Бенком: Подршка Мађарске европској перспективи Црне Горе

Министар Бошковић са мађарским колегом, др Тибором Бенком: Подршка Мађарске европској перспективи Црне Горе
Датум објаве: 16.04.2019 13:14 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране Црне Горе, мр Предраг Бошковић, састао се данас у Будимпешти са мађарским колегом, др Тибором Бенком.


мод 

Бошковић се захвалио Бенку на неисцрпној подршци коју је Мађарска пружила Црној Гори током корјенитог реформског процеса у оквиру њених евроатлантских интеграција, посебно у својству контакт Амбасаде за НАТО, у два наврата. Он је апострофирано снажно и свеобухватно пријатељство двије земље, посебно у области одбране и безбједности. 

мод

Црногорски министар одбране је нагласио да наша земља изузетно цијени подршку коју Мађарска пружа њеној европској перспективи, али и осталим земљама Западног Балкана. Он је потврдио одлучно опредјељење Црне Горе да настави са реформама и да истраје на путу ка Европској унији, имајући у виду да након чланства у НАТО, европске интеграције представљају приоритет наше вањске политике. Бошковић је истакао да Министарство одбране наставља са модернизацијом Војске Црне Горе, у складу са актуелним безбједносним изазовима и савременим стандардима, уз подршку савезника и партнера.

Министар Бенко је оцијенио да је пријем Црне Горе у НАТО историјски успјех, наглашавајући спремност Мађарске да једнако снажно подржи Црну Гору и на њеном европском путу. Констатовао је да се у региону осјећа рефлексија проблема са којима се данас суочавају Европа и свијет, те у том контексту нагласио значај евроатлантских и европских интеграција земаља Западног Балкана. 

У разговору је констатован евидентан напредак у сарадњи НАТО и Европске уније. Закључено је да снажна повезаност међународних актера доприноси ефикаснијем одговору на безбједносне изазове. 

Саговорници су се сагласили да ће се Црна Гора и Мађарска залагати за очување и унапређење сарадње у борби са актуелним безбједносним пријетњама и изазовима, уз посебан акценат на превентивно дјеловање против тероризма, илегалних миграција и хибридних пријетњи.

мод мод