Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ивановић и Волков у посјети Скопљу: Црна Гора подржава Републику Сјеверну Македонију на путу до чланства у НАТО

Ивановић и Волков у посјети Скопљу: Црна Гора подржава Републику Сјеверну Македонију на путу до чланства у НАТО
Датум објаве: 18.04.2019 13:27 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директори Директората за политику и планирање одбране и Директората за људске ресурсе, мр Ивица Ивановић и Михаило Волков, састали су се данас у Скопљу са државним секретаром Министарства одбране Републике Сјеверне Македоније, Драганом Николићем.


Ивановић и Волков честитали су потписивање Протокола о приступању Републике Сјеверне Македоније НАТО, те изразили увјерење да ће пуноправно чланство те земље у Алијанси, додатно оснажити тежње ка очувању мира и стабилности у региону. Истакнуто је увјерење да ће двије земље, као савезнице у оквиру Алијансе, моћи још интензивније да развијају одбрамбену сарадњу. Николић је изразио захвалност због ратификације Протокола о приступању Републике Сјеверне Македоније НАТО од стране црногорског парламента и нагласио да се Црна Гора кроз континуирану и активну подршку показала као поуздан и кредибилан партнер његове земље, спреман да подијели искуства из интеграционог процеса.

Ивановић се срео и са руководиоцем Сектора за политику и планирање, пуковником Зораном Секуловским. Том приликом, оцијењено је да двије земље имају квалитетну одбрамбену сарадњу како на билатералном нивоу, која се константно унапређује кроз размјену искустава и обуку кадрова, тако и на мултилатералном нивоу, гдје двије земље кроз заједнички ангажман у пројектима регионалног формата и сарадњу са партнерима и савезницима активно доприносе очувању мира и стабилности. Ивановић је нагласио да ц́е Министарство одбране Црне Горе остати посвећено даљем јачању одбрамбене билатералне сарадње са Републиком Сјеверном Македонијом, као и да ће наставити да пружа пуну подршку на њеном путу ка пуноправном чланству у НАТО. 

Волков се састао са пуковником Орцем Поповским, деканом Војне академије „Генерал Михаило Апостолски“. На састанку је апострофиран значај школовања црногорских кадета на македонској војној академији, као и подршка коју Министарство одбране Републике Сјеверне Македоније пружа на том плану Министарству одбране Црне Горе. 

У оквиру билатералних консултација потписан је План билатералне сарадње за 2019. годину. У њему је и Акциони план за преношење искустава на путу до чланства Црне Горе у НАТО Министарству одбране Републике Сјеверне Македоније, што је додатна потврда спремности два министарства да и у будућем периоду јачају одбрамбену билатералну сарадњу у свим областима од заједничког интереса.

модмод