Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Страдало више од 500 Црногораца: Филиповић на отварању Спомен обиљежја жртвама ратног логора у Великом Међеру

Страдало више од 500 Црногораца: Филиповић на отварању Спомен обиљежја жртвама ратног логора у Великом Међеру
Датум објаве: 18.04.2019 15:46 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Државни секретар Министарства одбране Црне Горе, Слободан Филиповић, отварању Спомен обиљежја жртвама ратног војног логора у Великом Међеру, на којем је сахрањено више од 500 Црногораца страдалих у том логору између 1916. и 1918. године.


мод

Филиповић је изразио захвалност словачком народу што су цивилизацијски, људски и достојно обиљежили њихова гробна мјеста и посветили им меморијал као мост између два историјски пријатељска народа.

„Црна Гора је међу првима ушла у највећу ратну драму народа и држава, у којој је малом снагом држала фронт дужине више од 500 км. Као учесница Првог свјетског рата поднијела је огромне губитке. У Великом рату погинуло је 10 одсто укупног становништва, односно готово 40 одсто мобилисаних војника, док је њих 15.000 прошло кроз аустроугарске логоре. Црногорски ратник имао је снажну војну традицију и развијен морални кодекс који је омогућавао побједе над далеко бројнијим освајачем,“ истакао је Филиповић.

Вијенац је положио и замјеник предсједника Општине Мојковац, Славенко Блажевић.

Филиповић се састао са својим колегом из Министарства одбране Републике Словачке, Робертом Ондрејцсаком.

Филиповић је истакао и да је Црна Гора на чврстом становишту да су евроатлантске интеграције једини могући правац којем треба да теже земље Западног Балкана, те да ће се досљедно залагати за политику отворених врата.

Ондрејцсак је апострофирао значај црногорског успјеха на евроатлантском путу, не само за регион Западног Балкана, већ и за цијелу Југоисточну Европу. Он је казао да су НАТО и европске интеграције два комплементарна процеса, да је јак систем колективне безбједности гарант мира и просперитета међународне заједнице, али и исказао спремност Министарства одбране Словачке у дефинисању квалитетних заједничких пројеката, који би унаприједили билатералну одбрамбену сарадњу.

Саговорници су размијенили ставове о безбједносној ситуацији у региону, одбрамбеним циљевима, сарадњи са НАТО, пројектима војне модернизације, као и учешћу двије земље у међународним мисијама и операцијама.

мод