Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Рута Тиват - Истанбул - Пиреј: „Јадран“ са тиватских Пина креће сјутра на петнаестодневну пловидбу

Рута Тиват - Истанбул - Пиреј: „Јадран“ са тиватских Пина креће сјутра на петнаестодневну пловидбу
Датум објаве: 18.04.2019 13:47 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Школски брод „Јадран“ Морнарице Војске Црне Горе под заповједништвом капетана корвете Зорана Ивановског креће сјутра у 11 х, са тиватских Пина на петнаестодневну пловидбу на рути Тиват - Истанбул - Пиреј.


Пловидба је организована у циљу практичне обуке 42 студента Поморског факултета у Котору са наутичког, бродо-машинског и смјера поморске науке. Ријеч је о студентима друге и треће године који ће се у пратњи четири професора обучавати у бродским вјештинама и вршити поморску службу под надзором припадника Војске Црне Горе и посаде брода. 

„Јадран“ ће до Истанбула пловити четири дана, колико ће се потом и задржати у истанбулској луци, након чега испловљава за Пиреј у којем ће, након дводневне пловидбе, боравити три дана. Студенти и посада брода обићи ће низ културно-историјских споменика и упознати се са богатом поморском прошлошћу ова два града и њиховим значајем у свјетском поморском бизнису. 
 
Са „Јадрана“ ће, током проласка кроз Медовски залив у Албанији, бити бачен вијенац у море, у знак сјећања на велико страдање црногорских добровољаца из Америке, а који су изгубили живот у потонућу италијанског брода „Бриндизи“, 1916. године.