Manja slova Veća slova RSS
>

U Podgorici počela trodnevna Glavna planska konferencija za NATO vježbu „Cyber Coalition 2019“

U Podgorici počela trodnevna Glavna planska konferencija za NATO vježbu „Cyber Coalition 2019“
Datum objave: 21.05.2019 13:17 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Danas je u Podgorici počela trodnevna Glavna planska konferencija za NATO vježbu „Cyber Coalition 2019 – Major Planning Conference“ (CC19 – MPC), čiji je domaćin Ministarstvo odbrane Crne Gore. Konferencija je okupila oko 100 sajber eksperata iz zemalja članica i zemalja partnera NATO, a posvećena je usaglašavanju scenarija i planova za izvođenje vježbe, koja će se održati krajem ove godine u Estoniji.


mod

Direktorka Direktorata za materijalne resurse u Ministarstvu odbrane, Alma Ljuljanaj-Jovićević je, otvarajući Konferenciju, kazala da je zajednička aktivnost na ovom planu ključ uspješne borbe protiv sigurnosnih izazova. 

mod

mod

“Vježba Cyber koalicije predstavlja dobru priliku za obuku i testiranje naših sajber branitelja a, što je još važnije, za izgradnju uzajamnog povjerenja i razmjene informacija sa krajnjim ciljem da se zaštiti sajber prostor i podrže operacije saveznika u tom pogledu”, kazala je direktorka Ljuljanaj-Jovićević.


Ona je podsjetila da se Crna Gora pridružila Cyber koaliciji prošle godine u svojstvu posmatrača, ali da će od ove godine nadalje, Crna Gora uzeti aktivno učešće u ovoj vježbi, ne samo kao posmatrač. 
 
Izvršni direktor Cyber koalicije, kk Robert Bakls (Robert Buckles) je pozdravio Konferenciju u ime NATO Komande za transformacije (NATO Allied Command Transformation, ACT).
On se posebno zahvalio na tome što se Konferencija održava u Crnoj Gori, najmlađoj članici NATO, i to upravo na Dan njene nezavisnosti.

mod

”Naš Savez su suočava sa velikim izazovima u domenu sajber napada, kojima se ne možemo suprotstaviti pojedinačno. Moramo usavršiti vježbe koje mogu testirati naše kapacitete za nacionalne odgovore, za zaštitu naše mreže unutar naših područja, integrišući se sa ostalima”, kazao je kk Bakls.

Konferenciju je pozdravila i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Alison Kemp

mod
 
Cilj CC19 je da poboljša koordinaciju i saradnju između NATO i saveznica, ojača sposobnost zaštite sajber prostora Alijanse i da sprovede vojne operacije u sajber domenu. Vježba će takođe testirati NATO i nacionalne procedure o razmjeni informacija, situacionoj svjesnosti u sajber prostoru i donošenju odluka.

Učešće u procesu organizacije i izvođenja najveće NATO vježbe u domenu sajbera, predstavlja veliki benefit, jer će Crna Gora moći da testira i uvježbava sajber odbranu, kao i da ojača međusobno povjerenje u zajedničkom djelovanju i razmjeni informacija.

mod mod