Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

У Подгорици почела тродневна Главна планска конференција за НАТО вјежбу „Цyбер Цоалитион 2019“

У Подгорици почела тродневна Главна планска конференција за НАТО вјежбу „Цyбер Цоалитион 2019“
Датум објаве: 21.05.2019 13:17 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Данас је у Подгорици почела тродневна Главна планска конференција за НАТО вјежбу „Цyбер Цоалитион 2019 – Мајор Планнинг Цонференце“ (ЦЦ19 – МПЦ), чији је домаћин Министарство одбране Црне Горе. Конференција је окупила око 100 сајбер експерата из земаља чланица и земаља партнера НАТО, а посвећена је усаглашавању сценарија и планова за извођење вјежбе, која ће се одржати крајем ове године у Естонији.


мод

Директорка Директората за материјалне ресурсе у Министарству одбране, Алма Љуљанај-Јовићевић је, отварајући Конференцију, казала да је заједничка активност на овом плану кључ успјешне борбе против сигурносних изазова. 

мод

мод

“Вјежба Цyбер коалиције представља добру прилику за обуку и тестирање наших сајбер бранитеља а, што је још важније, за изградњу узајамног повјерења и размјене информација са крајњим циљем да се заштити сајбер простор и подрже операције савезника у том погледу”, казала је директорка Љуљанај-Јовићевић.


Она је подсјетила да се Црна Гора придружила Цyбер коалицији прошле године у својству посматрача, али да ће од ове године надаље, Црна Гора узети активно учешће у овој вјежби, не само као посматрач. 
 
Извршни директор Цyбер коалиције, кк Роберт Баклс (Роберт Буцклес) је поздравио Конференцију у име НАТО Команде за трансформације (НАТО Аллиед Цомманд Трансформатион, АЦТ).
Он се посебно захвалио на томе што се Конференција одржава у Црној Гори, најмлађој чланици НАТО, и то управо на Дан њене независности.

мод

”Наш Савез су суочава са великим изазовима у домену сајбер напада, којима се не можемо супротставити појединачно. Морамо усавршити вјежбе које могу тестирати наше капацитете за националне одговоре, за заштиту наше мреже унутар наших подручја, интегришући се са осталима”, казао је кк Баклс.

Конференцију је поздравила и амбасадорка Уједињеног Краљевства у Црној Гори, Алисон Кемп

мод
 
Циљ ЦЦ19 је да побољша координацију и сарадњу између НАТО и савезница, ојача способност заштите сајбер простора Алијансе и да спроведе војне операције у сајбер домену. Вјежба ц́е такође тестирати НАТО и националне процедуре о размјени информација, ситуационој свјесности у сајбер простору и доношењу одлука.

Учешће у процесу организације и извођења највеће НАТО вјежбе у домену сајбера, представља велики бенефит, јер ће Црна Гора моћи да тестира и увјежбава сајбер одбрану, као и да ојача међусобно повјерење у заједничком дјеловању и размјени информација.

мод мод