Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Генерал Дакић на Војном комитету НАТО у Бриселу

Генерал Дакић на Војном комитету НАТО у Бриселу
Датум објаве: 22.05.2019 18:06 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


мод

Начелник Генералштаба ВЦГ бригадни генерал Драгутин Дакић учествује на сједници НАТО Војног комитета, највишег војног тијела Алијансе, која се одржава данас у Бриселу.

Другу по реду овогодишњу сједницу отворио је генерални секретар НАТО-а, Јенс Столтенберг који је истакао да јединство Алијансе представља њену најјачу снагу. Током свог излагања генерални секретар информисао је начелнике генералштабова о тренутном политичком контексту и дао је осврт на кључне стратешке изазове са којима се суочава Алијанса.

Након уводног излагања генералног секретара начелници генералштабова усвојили су нову НАТО Војну стратегију.

Главне теме конференције биле су усвајање нове Војне стратегије, израда инструкција и смјерница за одвраћање и одбрану, безбједносна ситуација у Украини, пројектовање стабилности и изградња капацитета одбране као и мисије и активности које НАТО спроводи у својој зони одговорности.

Војни комитет начелника генералштабова састаје се у циљу дефинисања задатака везаних за НАТО операције и мисије и пружања војних препорука Сјевероатлантском Савјету (Нортх Атлантиц Цоунцил-НАЦ) везаних за рјешавање глобалних безбједносних изазова.