Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одржан Редовни годишњи брифинг изасланика одбране акредитованих у Црној Гори

Одржан Редовни годишњи брифинг изасланика одбране акредитованих у Црној Гори
Датум објаве: 24.05.2019 11:22 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Данас је у Министарству одбране одржан Редовни годишњи брифинг изасланика одбране акредитованих у Црној Гори.


мод
 
Састанак, којем су присуствовала 22 аташеа, отворио је генерални директор Директората за политику и планирање одбране, мр Ивица Ивановић. Он је нагласио да ће Црна Гора, као чланица Алијансе, снажно пропагирати НАТО политику „отворених врата“, уз увјерење да будућност цијелог региона лежи унутар НАТО и ЕУ структура, те да је у цјелости интегрисан регион једини гарант дугорочне стабилности и безбједности Западног Балкана.

мод

Ивановић је истакао да је одбрамбени сектор Црне Горе у пуном капацитету посвећен континуираном развоју и напретку кроз модернизацију, опремање и обуку, али и испуњавању задатака и обавеза које произилазе из агенде НАТО, у циљу осигурања безбједности, како на регионалном, тако и на глобалном плану.

Директор Ивановић је упознао војно-дипломатске представнике са активностима Министарства које су тренутно у фокусу и представио планове за предстојећи период. Он се осврнуо на континуирану посвећеност Црне Горе његовању сарадње, као и на спремност да пружи пуну подршку земљама аспирантима за чланство у НАТО.

мод

Начелник Штаба Генералштаба Војске Црне Горе, пуковник Александар Пантовић, казао је да се учешћем у међународним мировним мисијама и операцијама, Црна Гора доказала као поуздан и кредибилан партнер и фактор међународне стабилности. Он је истакао да ће наша земља наставити са таквом политиком, те нагласио значај сарадње са савезничким и партнерским земљама на путу изградње савремених и кредибилних војних снага. 
 
Пуковник Пантовић је додао да нови статус Црне Горе у колективном систему безбједности представља и нову позицију у међународним оквирима, која ће допринијети стабилизацији региона Западног Балкана, а тиме и Европе у цјелини.

Представници Министарства одбране и Генералштаба Војске Црне Горе су, унутар својих надлежности, детаљније презентовали тренутне и будуће активности Министарства одбране и Војске Црне Горе.

Војно-дипломатски представници су исказали задовољство због постигнутих резултата, али и увјерење да ће Црна Гора као НАТО чланица дати још већи допринос регионалном просперитету и стабилности, као и изградњи глобалног мира кроз свој ангажман у мировним мисијама.

мод

Страни изасланици одбране боравиће у Црној Гори и сјутра, када је предвиђена реализација приказа способности тимова Војске Црне Горе за уништавање експлозивних направа (ЕОД) и неутралисање хемијских, биолошких, нуклеарних и радиоактивних материја (ЦБРН). Такође, предвиђен је и приказ способности Специјалних снага Војске Црне Горе.