Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković i Šekerinska potpisali Sporazum između vlada Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije o razmjeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka

Bošković i Šekerinska potpisali Sporazum između vlada Crne Gore i Republike Sjeverne Makedonije o razmjeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka
Datum objave: 24.05.2019 11:29 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane Crne Gore, mr Predrag Bošković i ministarska odbrane Sjeverne Makedonije, Radmila Šekerinska potpisali su danas u Podgorici u ime svojih vlada Sporazum o razmjeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka.

mod

Ovaj sporazum se zaključuje u cilju unapređenja saradnje u oblasti razmjene i zaštite tajnih podataka između dvije države. Zaključivanjem ovog sporazuma Crna Gora jača odnose sa državama regiona i intenzivira saradnju u primjeni standarda u oblasti razmjene i zaštite tajnih podataka. 

Sporazumom se reguliše način zaštite tajnih podataka razmijenjenih ili nastalih između ugovornih strana, pojam tajnog podatka, utvrđuju se ekvivalenti stepena tajnosti i organi nadležni za njegovu implementaciju, mjere za zaštitu i pristup tajnim podacima, kao i načini prenosa tajnih podataka.

mod

Takođe, reguliše se zaključivanje i realizacija povjerljivih ugovora, postupak realizacije posjeta predstavnika svake od strana ugovornica, koje uključuju pristup tajnim podacima kao i način postupanja organa odnosno ugovornih strana u slučaju kršenja odredbi o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka. Sporazumom se predviđa da će svaka strana snositi svoje troškove u vezi sa primjenom ovog sporazuma. 

Bošković i Šekerinska jutros su imali bilateralni susret tokom kojeg je crnogorski ministar odbrane istakao da će Crna Gora nastaviti da pruža punu podršku Republici Sjevernoj Makedoniji na njenom evroatlantskom putu. On je izrazio uvjerenje da bi članstvo Republike Sjeverne Makedonije u NATO predstavljalo značajan korak ka postizanju stabilnog bezbjednosnog okvira za region Zapadnog Balkana. 

Sagovornici su se saglasili da prijateljstvo i savezništvo dvije zemlje može snažno uticati na region jer se jedino kroz međusobnu podršku i saradnju dostiže bezbjednosna kohezija. U današnjem vremenu je više nego ikada potrebna obnova i ujedinjenje zajedničkih vrijednosti, budući da zemlje regiona dijele zajednički geografski prostor, uz suočavanje sa zajedničkim problemima, zaključili su Bošković i Šekerinska. 

Naglašeno je da je saradnja dva ministarstva, pored razmjene iskustava u svim oblastima u odbrambenoj sferi, usmjerena i na jačanje nacionalnih odbrambenih sposobnosti i kapaciteta, koji će pružiti doprinos i kolektivnim sposobnostima Alijanse za suočavanje sa bezbjednosnim izazovima. Istaknuto je da prijateljske veze dvije zemlje, buduće saveznice u okviru Atlantskog saveza vode ka zajedničkom djelovanju u službi bezbjednosti, sigurnosti i stabilnosti, ne samo našeg kontinenta, nego i šire.

mod

MINISTARSTVO ODBRANE