Manja slova Veća slova RSS
>

Priština: General Dakić sa ministrom Berišom i komandantom Kosovskih snaga bezbjednosti, generalom Ramom

Priština: General Dakić sa ministrom Berišom i komandantom Kosovskih snaga bezbjednosti, generalom Ramom
Datum objave: 27.05.2019 17:46 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić boravio je danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu odbrane Kosova i Kosovskim snagama bezbjednosti.


On je tom prilikom u odvojenim susretima razgovarao sa kosovskim ministrom odbrane Rustemom Berišom (Rrustem Berisha) i sa komandantom Kosovskih snaga bezbjednosti, general-potpukovnikom Rahmanom Ramom (Rrahman Rama).

Beriša je izrazio zahvalnost generalu Dakiću na doprinosu Crne Gore misiji KFOR. On je kazao da je podrška Crne Gore i drugih partnera neophodna za dalji razvoj KBS-a radi očuvanja mira, stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta u regionu. 

mod

Kosovski ministar odbrane je naglasio da je jedan od strateških ciljeva Kosova članstvo u NATO, zbog čega je produbljivanje regionalne saradnje značajan državni prioritet. 

Beriša je informisao generala Dakića o planu tranzicije Kosovskih snaga bezbjednosti. U tom kontekstu, on je kazao da je, u saradnji sa partnerima, pripremljen prelazni plan, koji obuhvata period od 10 godina, čija je implementacija postepena, i podijeljena u tri faze. 

Generali Rama i Dakić su razgovarali o saradnji Kosova i Crne Gore u oblasti odbrane i bezbjednosti, uz zaključak da ima prostora za njeno jačanje i produbljivanje. 

mod

General Dakić je istakao da Crna Gora podržava evroatlantske integracije zemalja Zapadnog Balkana, kao garanta mira i stabilnosti u regionu. On je naglasio da Crna Gora podržava strateški cilj Kosova da postane članica Alijanse.

Pukovnik Rama je zaključio da je njegovoj zemlji od značaja svaka pomoć partnera, posebno od Crne Gore, koja je okončala svoj put ka članstvu u NATO.