Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ивановић - Јункер: Краљевина Холандија подржава Црну Гору и у европским интеграцијама

Ивановић - Јункер: Краљевина Холандија подржава Црну Гору и у европским интеграцијама
Датум објаве: 28.05.2019 12:14 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, мр Ивица Ивановић, састао се данас у Хагу са својим колегом из Министарства одбране Краљевине Холандије, директором за међународне послове и операције, Кристофером Јункером.


Ивановић је истакао значај свеобухватних односа двије земље у области одбране, те нагласио да је јачање сарадње са савезницама један од приоритета наше земље када је у питању политика одбране и безбједности. Он се захвалио на континуираној подршци Краљевине Холандије у остваривању стратешких и спољнополитичких циљева Црне Горе и изразио очекивање да ће односи двије земље бити додатно ојачани. Ивановић је информисао Јункера о актуелним приоритетима Министарства одбране у модернизацији Војске Црне Горе, те о прогресу имплементације циљева способности. Он је нагласио да Црна Гора активно промовише евроатлантске вриједности у региону Западног Балкана потенцирањем НАТО политике „отворених врата“, те пружањем значајне подршке земљама региона у остваривању њихових кључних спољнополитичких циљева. 

Ивановић је информисао саговорника да ће Црна Гора остати посвећена јачању одбрамбених капацитета у складу са приоритетима Алијансе и нагласио спремност Црне Горе за пружањем пуне подршке у борби против савремених пријетњи миру и стабилности, у циљу што квалитетнијег доприноса колективном систему безбједности. 

Јункер је истакао да свеобухватне реформе које је Црна Гора спровела у циљу унапређења система одбране, препоручују нашу државу као квалитетног и кредибилног савезника. Такође је изразио задовољство могућношћу јачања билатералне одбрамбене сарадње двије земље и нагласио да ће Краљевина Холандија дати свој пуни допринос њеном унапређењу и у будућем периоду. Додатно, Јункер је нагласио да ће Краљевина Холандија наставити да подржава Црну Гору и њене напоре на путу европских интеграција.

Саговорници су нагласили да ће два министарства одбране остати посвећена унапређењу сарадње, кроз имплементацију заједничких активности и пројеката. Они су такође размијенили мишљења и о актуелној безбједносној ситуацији, те закључили да се само заједничким напорима и удруживањем снага могу искоријенити безбједносни изазови на глобалном нивоу.