Manja slova Veća slova RSS
>

Međunarodna vježba "Immediate Response19": General Dakić na proslavi u Slunju, VCG učestvuje sa 38 pripadnika

Međunarodna vježba "Immediate Response19": General Dakić na proslavi u Slunju, VCG učestvuje sa 38 pripadnika
Datum objave: 29.05.2019 14:34 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Danas je na vojnom poligonu "Eugen Kvaternik" u Slunju, u Hrvatskoj, održan Dan uvaženih gostiju (Distinguished Visitors Day - DVD) međunarodne vojne vježbe "Immediate Response19" (Hitni odgovor), kojem je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić.


mod
 
Na ovoj vježbi, koja se od 10. maja do 6. juna održava na više lokacija u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, sa oko 1.600 učesnika iz 15 zemalja, učestvuje i 38 pripadnika Vojske Crne Gore. Na vježbi je angažovano i 30 helikoptera i 200 motornih vozila.

Najveći broj pripadnika VCG je iz sastava Pješadijskog bataljona baziranih u kasarni “Vladimir Knežević Volođa” u Pljevljima. Od ukupnog broja učesnika, 28 je u sastavu pješadijskog voda multinacionalnog pješadijskog bataljona pod komandom Hrvatske, dva lica su u ulozi štabnih oficira u komandi bataljona, a osam je pripadnika Pomorskog odreda Mornarice VCG, koji će uvježbavati procedure protiv-diverzantskog obezbjeđenja plovnih objekata dok baziraju u ratnoj luci.

mod mod mod

Naši vojnici sa pripadnicima vojski drugih zemalja na vojnom poligonu u Slunju, sprovode integraciju u multinacionalni bataljon, kombinujući obuku i pripremu za dalje razmještanje, odnosno kretanje prema Mađarskoj. 

mod
 
VCG na vježbi angažuje i osam motornih transportnih vozila, od kojih su šest savremeni lako-oklopni transporteri Mercedes-Benz G-klase. 

Na vježbi učestvuju pripadnici oružanih snaga Hrvatske, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litvanije, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke. Vježbu planira i usmjerava Komanda američkih snaga za Evropu (USEUCOM) s težištem na uvježbavanju snaga zemalja članica A-5 inicijative.

Glavni cilj vježbe je uvježbavanje vojne mobilnosti, odnosno mobilnosti multinacionalnih snaga.

Ovom vježbom, Hrvatska obilježava 10 godina svog članstva u NATO. 

Današnjem Danu uvaženih gostiju u Slunju, prisustvovao je i potpredsjednik Vlade i hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević, kao i komandant Komande američkih kopnenih snaga za Evropu, general pukovnik Kristofer Kavoli (Christopher Cavoli).

Naši vojnici u ovoj vježbi učestvuju od 2013. godine.