Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Међународна вјежба "Иммедиате Респонсе19": Генерал Дакић на прослави у Слуњу, ВЦГ учествује са 38 припадника

Међународна вјежба "Иммедиате Респонсе19": Генерал Дакић на прослави у Слуњу, ВЦГ учествује са 38 припадника
Датум објаве: 29.05.2019 14:34 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Данас је на војном полигону "Еуген Кватерник" у Слуњу, у Хрватској, одржан Дан уважених гостију (Дистингуисхед Виситорс Даy - ДВД) међународне војне вјежбе "Иммедиате Респонсе19" (Хитни одговор), којем је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Драгутин Дакић.


мод
 
На овој вјежби, која се од 10. маја до 6. јуна одржава на више локација у Хрватској, Словенији и Мађарској, са око 1.600 учесника из 15 земаља, учествује и 38 припадника Војске Црне Горе. На вјежби је ангажовано и 30 хеликоптера и 200 моторних возила.

Највећи број припадника ВЦГ је из састава Пјешадијског батаљона базираних у касарни “Владимир Кнежевић Волођа” у Пљевљима. Од укупног броја учесника, 28 је у саставу пјешадијског вода мултинационалног пјешадијског батаљона под командом Хрватске, два лица су у улози штабних официра у команди батаљона, а осам је припадника Поморског одреда Морнарице ВЦГ, који ће увјежбавати процедуре против-диверзантског обезбјеђења пловних објеката док базирају у ратној луци.

мод мод мод

Наши војници са припадницима војски других земаља на војном полигону у Слуњу, спроводе интеграцију у мултинационални батаљон, комбинујући обуку и припрему за даље размјештање, односно кретање према Мађарској. 

мод
 
ВЦГ на вјежби ангажује и осам моторних транспортних возила, од којих су шест савремени лако-оклопни транспортери Мерцедес-Бенз Г-класе. 

На вјежби учествују припадници оружаних снага Хрватске, Словеније, Мађарске, БиХ, Албаније, Црне Горе, Косова, САД-а, Пољске, Француске и Уједињене Краљевине, Литваније, Сјеверне Македоније, Италије и Њемачке. Вјежбу планира и усмјерава Команда америчких снага за Европу (УСЕУЦОМ) с тежиштем на увјежбавању снага земаља чланица А-5 иницијативе.

Главни циљ вјежбе је увјежбавање војне мобилности, односно мобилности мултинационалних снага.

Овом вјежбом, Хрватска обиљежава 10 година свог чланства у НАТО. 

Данашњем Дану уважених гостију у Слуњу, присуствовао је и потпредсједник Владе и хрватски министар одбране Дамир Крстичевић, као и командант Команде америчких копнених снага за Европу, генерал пуковник Кристофер Каволи (Цхристопхер Цаволи).

Наши војници у овој вјежби учествују од 2013. године.