Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović sa predstavnicima mađarskih ministarstava odbrane i vanjskih poslova, Gergelijem i Starajem

Ivanović sa predstavnicima mađarskih ministarstava odbrane i vanjskih poslova, Gergelijem i Starajem
Datum objave: 30.05.2019 15:42 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivica Ivanović, sastao se danas sa zamjenikom državnog sekretara za odbrambenu politiku u Ministarstvu odbrane Mađarske, dr Nimetom Gergelijem i državnim sekretarom za bezbjednosnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine te zemlje, dr Peterom Andrašem Starajem.

Direktor Ivanović je izrazio zahvalnost na sveobuhvatnoj podršci koju je Mađarska pružila Crnoj Gori tokom korijenitog reformskog procesa u okviru njenih evroatlantskih integracija, kao kontakt Ambasada za NATO, te istakao da je jačanje saradnje sa saveznicama jedan od prioriteta naše zemlje kada je u pitanju politika odbrane i bezbjednosti.


On je apostrofirao kvalitetnu i sadržajnu saradnju dvije zemlje, ulogu Crne Gore kao kredibilnog i pouzdanog saveznika u okviru Alijanse, aktivan doprinos Vojske Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti, te posvećenost naše zemlje aktivnoj promociji NATO politike otvorenih vrata i jačanju stabilnosti Zapadnog Balkana. 

Gergeli je istakao da je Mađarska posvećena jačanju savezničkih odnosa uz davanje punog doprinosa bilateralnim i multilateralnim projektima koji jačaju efikasnost nacionalnih sistema odbrane. On je kazao da Crna Gora predstavlja primjer u regionu kada su u pitanju evroatlantske integracije, a da je reforme koje je sprovela u cilju unapređenja sistema odbrane, preporučuju kao pouzdanog saveznika.

Staraj je iskazao zadovoljstvo intenzivnim bilateralnim odnosima dvije zemlje, ističući da iskustvo Crne Gore, njen istorijski ulazak u NATO i odlična pozicija na putu ka EU predstavljaju dragocjen uspjeh ne samo za Crnu Goru, već za cijeli region Zapadnog Balkana.
Tokom sastanka sagovornici su razgovarali i o regionalnim izazovima, ilegalnim migracijama, kao i nedavno održanim izborima za Evropski parlament.