Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ивановић са представницима мађарских министарстава одбране и вањских послова, Гергелијем и Старајем

Ивановић са представницима мађарских министарстава одбране и вањских послова, Гергелијем и Старајем
Датум објаве: 30.05.2019 15:42 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, мр Ивица Ивановић, састао се данас са замјеником државног секретара за одбрамбену политику у Министарству одбране Мађарске, др Ниметом Гергелијем и државним секретаром за безбједносну политику у Министарству вањских послова и трговине те земље, др Петером Андрашем Старајем.

Директор Ивановић је изразио захвалност на свеобухватној подршци коју је Мађарска пружила Црној Гори током коријенитог реформског процеса у оквиру њених евроатлантских интеграција, као контакт Амбасада за НАТО, те истакао да је јачање сарадње са савезницама један од приоритета наше земље када је у питању политика одбране и безбједности.


Он је апострофирао квалитетну и садржајну сарадњу двије земље, улогу Црне Горе као кредибилног и поузданог савезника у оквиру Алијансе, активан допринос Војске Црне Горе колективном систему безбједности, те посвећеност наше земље активној промоцији НАТО политике отворених врата и јачању стабилности Западног Балкана. 

Гергели је истакао да је Мађарска посвећена јачању савезничких односа уз давање пуног доприноса билатералним и мултилатералним пројектима који јачају ефикасност националних система одбране. Он је казао да Црна Гора представља примјер у региону када су у питању евроатлантске интеграције, а да је реформе које је спровела у циљу унапређења система одбране, препоручују као поузданог савезника.

Старај је исказао задовољство интензивним билатералним односима двије земље, истичући да искуство Црне Горе, њен историјски улазак у НАТО и одлична позиција на путу ка ЕУ представљају драгоцјен успјех не само за Црну Гору, већ за цијели регион Западног Балкана.
Током састанка саговорници су разговарали и о регионалним изазовима, илегалним миграцијама, као и недавно одржаним изборима за Европски парламент.