Manja slova Veća slova RSS
>

2BS Forum: Filipović u odvojenim susretima sa njemačkim i slovenačkim kolegom, Silbernhornom i Bizjakom

2BS Forum: Filipović u odvojenim susretima sa njemačkim i slovenačkim kolegom, Silbernhornom i Bizjakom
Datum objave: 31.05.2019 12:11 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Slobodan Filipović, imao je u Budvi odvojene susrete sa parlamentarnim državnim sekretarom Ministarstva odbrane Savezne Republike Njemačke, Tomasom Silbernhornom, kao i državnim sekretarom Ministarstva odbrane Slovenije, Milošem Bizjakom.


Tokom sinoćnjeg sastanka sa njemačkim kolegom, sekretar Filipović je istakao zadovoljstvo ponovnim susretom, budući da je Silbernhorn prisustvovao prošlogodišnjoj primopredaji šest lakooklopnih vozila. 

Filipović je naglasio da ta donacija predstavlja veliki doprinos Vojsci Crne Gore na polju modernizacije. On je istakao da Crna Gora aktivno radi na modernizaciji i opremanju Vojske, imajući u vidu da je članstvo u NATO otvorilo nove obaveze i potrebu za kontinuiranim ulaganjem u sistem odbrane i praćenje trendova u razvoju naoružanja i opreme kako bi ravnopravno sa saveznicima mogli da se suočimo sa savremenim bezbjednosnim izazovima. U tom svjetlu, Filipović je istakao spremnost Crne Gore da kontinuirano doprinosi kolektivnom sistemu bezbjednosti, te ojača poziciju u međunarodnoj zajednici, što i potvrđuje učešćem u mirovnim misijama i operacijama.

mod

Silberhorn je apostrofirao značajan doprinos naše zemlje kolektivnom sistemu bezbjednosti kroz aktivno učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, te istakao da je saradnja dvije države na polju odbrane odlična i sadržajna, te dodatno ojačana od ulaska Crne Gore u NATO.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će izuzetna saradnja dva ministarstva biti dodatno produbljena kroz sastanke na najvišim nivoima.

Na sastanku sa Bizjakom, Filipović je apostrofirao sveobuhvatne prijateljske odnose Crne Gore i Slovenije, te naglasio da savezništvo dvije zemlje u okviru NATO predstavlja dodatan podstrijek promociji evroatlantskih integracija u regionu, kao i očuvanju bezbjednosti i stabilnosti na Balkanu. On je izrazio zadovoljstvo ostvarenom bilateralnom saradnjom u oblasti odbrane, koja se konstantno unapređuje kroz zajedničko učešće u vojnim vježbama i u međunarodnim misijama i operacijama, kroz saradnju dvije zemlje u regionalnim formatima, kao i razmjenu iskustava, vještina i znanja iz oblasti odbrane. Filipović je istakao aktivan doprinos naše zemlje kolektivnom sistemu bezbjednosti, kao i razvoju ljudskih resursa u crnogorskim odbrambenim strukturama, te informisao sagovornika o strateškim planovima razvoja Ministarstva odbrane Crne Gore i dalje modernizacije sposobnosti Vojske.

mod

Bizjak je naglasio da punopravno članstvo Crne Gore u NATO, kao i njeno iskustvo u pogledu sprovođenja odbrambenih reformi i integracija u EU, predstavlja snažnu motivaciju ostalim zemljama regiona da istraju na polju sprovođenja reformi koje su preduslov za evroatlantske integracije. Bizjak je kazao da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori, kao pouzdanom savezniku i partneru na svim značajnim poljima.

Filipović i Bizjak osvrnuli su se na pozitivno iskustvo u saradnji dvije zemlje u okviru Pojačanog isturenog prisustva (eFP, enhanced Forward Presence) u Letoniji, kao i na dalje unapređivanje vojnih odnosa. 

Susreti su realizovani u okviru To Be Secure foruma koji se održava u Budvi.

mod