Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

2БС Форум: Ивановић са Мишмашем и бригадном генералицом Бисел

2БС Форум: Ивановић са Мишмашем и бригадном генералицом Бисел
Датум објаве: 31.05.2019 15:58 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, мр Ивица Ивановић, разговарао је у Будви са генералним директором Директората за одбрамбену политику Министарства одбране Словеније, Алешом Мишмашем и са командантицом НАТО Штаба у Сарајеву,бригадном генералицом Марти Ј. Бисел.

Током сусрета са Мишмашем, Ивановић је истакао значај свеобухватне подршке коју је Словенија пружила Црној Гори у периоду који је претходио пуноправном чланству у НАТО, уз увјерење да ће два Министарства наставити да континуирано јачају одбрамбену сарадњу у сферама од заједничког интереса. Састанак је био посвећен разматрању конкретних модалитета за наставак политичког дијалога двије земље, са посебним освртом на заједничко дјеловање у оквиру регионалних иницијатива попут Америчко јадранске повеље (А-5) и ДЕЦИ, те заједничко учешће у међународним мисијама и операцијама.

Мишмаш је потврдио спремност Министарства одбране Словеније да активно подржи напоре Министарства одбране Црне Горе у активном спровођењу политике Алијансе, као и да подијели искуства и експертска знања у области модернизације оружаних снага у складу са савременим безбједносним изазовима.

Директор Ивановић се састао и са командантицом НАТО Штаба у Сарајеву,бригадном генералицом Марти Ј. Бисел. 

мод

Он је истакао значајну улогу САД у спровођењу реформских процеса на Западном Балкану, уз захвалност на свеобухватној подршци Црној Гори у реформи одбрамбеног сектора. Ивановић је казао да ће Црна Гора остати посвећена снажној сарадњи са САД и осталим савезницима, као и доприносу међународном миру и стабилности, потврђујући улогу поузданог савезника у НАТО Алијанси. Он је додао да ће Црна Гора наставити да промовише евроатлантске вриједности у региону и да се залаже за имплементацију НАТО политике ,,отворених врата”. 

Бригадна генералица Бисел је исказала задовољство билатералном сарадњом САД и Црне Горе, као и константним прогресом црногорског друштва. Казала је да би црногорски примјер требале да слиједе и остале државе Западног Балкана,које теже безбједном и просперитетном друштву. Бисел је закључила да је овогодишњи 2БС форум потврдио да интеграција Западног Балкана позитивно утиче на безбједност цијеле међународне заједнице и исказала задовољство чињеницом да ће Црна Гора и САД у својству савезница наставити да подржавају земље аспиранте. 

Састанци су одржани у оквиру То Бе Сецуре форума.