Manja slova Veća slova RSS
>

2BS Forum: Ivanović sa Mišmašem i brigadnom generalicom Bisel

2BS Forum: Ivanović sa Mišmašem i brigadnom generalicom Bisel
Datum objave: 31.05.2019 15:58 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivica Ivanović, razgovarao je u Budvi sa generalnim direktorom Direktorata za odbrambenu politiku Ministarstva odbrane Slovenije, Alešom Mišmašem i sa komandanticom NATO Štaba u Sarajevu,brigadnom generalicom Marti J. Bisel.

Tokom susreta sa Mišmašem, Ivanović je istakao značaj sveobuhvatne podrške koju je Slovenija pružila Crnoj Gori u periodu koji je prethodio punopravnom članstvu u NATO, uz uvjerenje da će dva Ministarstva nastaviti da kontinuirano jačaju odbrambenu saradnju u sferama od zajedničkog interesa. Sastanak je bio posvećen razmatranju konkretnih modaliteta za nastavak političkog dijaloga dvije zemlje, sa posebnim osvrtom na zajedničko djelovanje u okviru regionalnih inicijativa poput Američko jadranske povelje (A-5) i DECI, te zajedničko učešće u međunarodnim misijama i operacijama.

Mišmaš je potvrdio spremnost Ministarstva odbrane Slovenije da aktivno podrži napore Ministarstva odbrane Crne Gore u aktivnom sprovođenju politike Alijanse, kao i da podijeli iskustva i ekspertska znanja u oblasti modernizacije oružanih snaga u skladu sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

Direktor Ivanović se sastao i sa komandanticom NATO Štaba u Sarajevu,brigadnom generalicom Marti J. Bisel. 

mod

On je istakao značajnu ulogu SAD u sprovođenju reformskih procesa na Zapadnom Balkanu, uz zahvalnost na sveobuhvatnoj podršci Crnoj Gori u reformi odbrambenog sektora. Ivanović je kazao da će Crna Gora ostati posvećena snažnoj saradnji sa SAD i ostalim saveznicima, kao i doprinosu međunarodnom miru i stabilnosti, potvrđujući ulogu pouzdanog saveznika u NATO Alijansi. On je dodao da će Crna Gora nastaviti da promoviše evroatlantske vrijednosti u regionu i da se zalaže za implementaciju NATO politike ,,otvorenih vrata”. 

Brigadna generalica Bisel je iskazala zadovoljstvo bilateralnom saradnjom SAD i Crne Gore, kao i konstantnim progresom crnogorskog društva. Kazala je da bi crnogorski primjer trebale da slijede i ostale države Zapadnog Balkana,koje teže bezbjednom i prosperitetnom društvu. Bisel je zaključila da je ovogodišnji 2BS forum potvrdio da integracija Zapadnog Balkana pozitivno utiče na bezbjednost cijele međunarodne zajednice i iskazala zadovoljstvo činjenicom da će Crna Gora i SAD u svojstvu saveznica nastaviti da podržavaju zemlje aspirante. 

Sastanci su održani u okviru To Be Secure foruma.