Manja slova Veća slova RSS
>

Tri američka helikoptera „HH-60 Black Hawk“ boravila na vojnom aerodromu u Golubovcima

Tri američka helikoptera „HH-60 Black Hawk“ boravila na vojnom aerodromu u Golubovcima
Datum objave: 04.06.2019 11:14 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Tri američka helikoptera „HH-60 Black Hawk“ sletjeti su jutros na vojni aerodrom „Knjaz Danilo“ u Golubovcima zbog punjenja rezervoara gorivom, a na zahtjev Kopnene vojske SAD u Evropi („US Army Europe, USAREUR“).


Današnje slijetanje američkih helikoptera na crnogorski vojni aerodrom dio je uobičajene procedure u cilju pružanja usluga prilikom preleta američkih vojnih helikoptera tokom njihovog preleta vazdušnog prostora Crne Gore. Pomenuti helikopteri dio su 1. pješadijske jedinice američih kopnenih snaga u Evropi koja će učestvovati na vježbi „Decisive Strike“, koja se održava na poligonu Krivolak u Republici Sjevernoj Makedoniji, zajedno i sa pripadnicima VCG.

mod

Helikopteri su se na aerodromu u Golubovcima zadržali oko sat. Tom prilikom, predstavnici Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, na čelu sa komandantom, potpukovnikom Bojanom Blagojevićem, razgovarali su sa članovima posadoma američkih helikoptera. Oni su razmijenili informacije o mogućnostima i performansama helikoptera “HH-60 Black Hawk” i Bell helikoptera, koje posjeduje naše Vazduhoplovstvo.


mod mod

Ova uobičajena procedura imala je danas svečaniji karakter nego obično, budući da su sjutra dvije godine od članstva Crne Gore u NATO. Američka strana je zahvalila Vojsci Crne Gore i njenom Vazduhoplovstvu na izuzetnom prijemu, naglasivši da su ovakve procedure pokazatelj solidarnosti među zemalja saveznica ali, u konkretnom slučaju, i vid podrške Republici Sjevernoj Makedoniji, narednoj NATO članici, u organizaciji važne međunarodne vježbe.

U ime Ambasade SAD, susretu na podgoričkom aerodromu prisustvovao je vojni ataše te zemlje, potpukovnik Robert Peri.

mod