Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Три америчка хеликоптера „ХХ-60 Блацк Хаwк“ боравила на војном аеродрому у Голубовцима

Три америчка хеликоптера „ХХ-60 Блацк Хаwк“ боравила на војном аеродрому у Голубовцима
Датум објаве: 04.06.2019 11:14 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Три америчка хеликоптера „ХХ-60 Блацк Хаwк“ слетјети су јутрос на војни аеродром „Књаз Данило“ у Голубовцима због пуњења резервоара горивом, а на захтјев Копнене војске САД у Европи („УС Армy Еуропе, УСАРЕУР“).


Данашње слијетање америчких хеликоптера на црногорски војни аеродром дио је уобичајене процедуре у циљу пружања услуга приликом прелета америчких војних хеликоптера током њиховог прелета ваздушног простора Црне Горе. Поменути хеликоптери дио су 1. пјешадијске јединице америчих копнених снага у Европи која ће учествовати на вјежби „Децисиве Стрике“, која се одржава на полигону Криволак у Републици Сјеверној Македонији, заједно и са припадницима ВЦГ.

мод

Хеликоптери су се на аеродрому у Голубовцима задржали око сат. Том приликом, представници Ваздухопловства Војске Црне Горе, на челу са командантом, потпуковником Бојаном Благојевићем, разговарали су са члановима посадома америчких хеликоптера. Они су размијенили информације о могућностима и перформансама хеликоптера “ХХ-60 Блацк Хаwк” и Белл хеликоптера, које посједује наше Ваздухопловство.


мод мод

Ова уобичајена процедура имала је данас свечанији карактер него обично, будући да су сјутра двије године од чланства Црне Горе у НАТО. Америчка страна је захвалила Војсци Црне Горе и њеном Ваздухопловству на изузетном пријему, нагласивши да су овакве процедуре показатељ солидарности међу земаља савезница али, у конкретном случају, и вид подршке Републици Сјеверној Македонији, наредној НАТО чланици, у организацији важне међународне вјежбе.

У име Амбасаде САД, сусрету на подгоричком аеродрому присуствовао је војни аташе те земље, потпуковник Роберт Пери.

мод