Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković – pukovnik Jamaguči: Modernizacija odbrambenog sektora Crne Gore šansa za jačanje odnosa Crne Gore i Japana

Bošković – pukovnik Jamaguči: Modernizacija odbrambenog sektora Crne Gore šansa za jačanje odnosa Crne Gore i Japana
Datum objave: 04.06.2019 12:48 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Novoimenovani izaslanik odbrane Japana za Crnu Goru, na nerezidentnoj osnovi, pukovnik Mineo Jamaguči (Mineo Yamaguchi), boravio je danas u nastupnoj posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore. On se tom prilikom sastao sa ministrom odbrane, mr Predragom Boškovićem.


Bošković je čestitao pukovniku Jamagučiju postavljenje na novoj dužnosti, uz očekivanje da će se saradnja Crne Gore i Japana intenzivirati tokom njegovog mandata. On je naglasio da Crna Gora, kao punopravna NATO članica, teži jačanju bilateralne saradnje u domenu odbrane, kako sa zemljama saveznicama, tako i sa partnerskim zemljama. 

Ministar je izrazio uvjerenje da postoji prostor za dalji razvoj odbrambenih odnosa dvije zemlje. posebno imajući u vidu modernizaciju odbrambenog sektora Crne Gore. Bošković je upoznao sagovornika sa prioritetima i najvažnijim akivnostima Ministarstva odbrane, sa posebnim fokusom upravo na proces modernizacije naše Vojske, u skladu sa najvišim standardima Alijanse, kao i na konstantno ulaganje u razvoj ljudskih resursa, odnosno edukaciju kadra. Ministar je naglasio da je, osim članstva u NATO i EU, Crna Gora snažno posvećena regionalnoj saradnji. Istakao je da dobrosusjedski odnosi balkanskih zemalja nemaju alternativu i da je intenzivna regionalna saradnja u svim oblastima osnov za stabilan, bezbjedan i prosperitetan Balkan.

Pukovnik Jamaguči je istakao da prati dešavanja u Jugoistočnoj Evropi, imajući u vidu transnacionalne bezbjednosne izazove koji se manifestuju ne samo na regionalnom već i na globalnom nivou. Informisao je ministra Boškovića o odbrambenim kapacitetima Japana, te istakao da će uložiti dodatne napore u cilju intenziviranja saradnje u oblasti odbrane između dvije zemlje. 

mod
 
Pukovnik Jamaguči je u odvojenim susretima razgovarao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem, generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivicom Ivanovićem kao i načelnikom Direkcije za međunarodnu saradnju, Andrejem Lakićem.

mod

mod