Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић и Трента: Чланство Црне Горе у НАТО дало снажан замах односима са Италијом на плану одбране

Бошковић и Трента: Чланство Црне Горе у НАТО дало снажан замах односима са Италијом на плану одбране
Датум објаве: 05.06.2019 08:17 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране, мр Предраг Бошковић и министарка одбране Републике Италије, Елизабета Трента (Елисабетта Трента) састали су се данас у Подгорици.


Званична посјета министарке Трента Црној Гори, уприличена је на дан двогодишњице црногорског чланства у НАТО.

мод

Бошковић је изразио захвалност поводом свеобухватне и континуиране подршке Италије Црној Гори, како у домену спровођења одбрамбених реформи које су резултирале чланством у Алијанси, тако и на пољу интеграција у Европску унију. „За двије године пуноправног чланства у НАТО, евидентан је свеукупан напредак Црне Горе. Наша држава представља поузданог и кредибилног савезника који баштини европске и евроатлантске вриједности“, истакао је министар Бошковић.

мод

Он је подсјетио да је на данашњи дан прошле године започета НАТО мисија заштите ваздушног простора Црне Горе (Аир полицинг), те се тим поводом посебно захвалио на доприносу Републике Италије која, заједно са Грчком, спроводи ту мисију.

Бошковић је нагласио да ће Црна Гора наставити да снажно промовише НАТО политику отворених врата, истичући да интеграција у НАТО и ЕУ, за Западни Балкан представља апсолутни предуслов утемељења трајног мира и стабилности. Он је упознао саговорницу о актуелним одбрамбеним приоритетима у погледу пуне интеграције црногорске Војске у НАТО, нагласивши пуну посвећеност Министарства одбране модернизацији одбрамбеног сектора. Министар је истакао спремност Црне Горе да подржи напоре међународне заједнице у пројектовању стабилности, као доприносу наше државе колективном систему безбједности, али и апострофирао значај ангажмана црногорских војника у иностранству у оквиру унапређења интероперабилности и капацитета наше Војске. 

мод

Трента је упутила министру Бошковићу честитке поводом двогодишњице чланства у НАТО. Она је нагласила да Црна Гора, иако најмлађа чланица Алијансе, представља достојног савезника, али и кредибилног партнера у домену одбрамбене сарадње у оквиру Европске уније, указавши да ће Италија наставити да подржава даље јачање капацитета црногорског одбрамбеног система. Трента је изразила задовољство достигнутим степеном сарадње двије земље, и спремност да се она унаприједи у наредном периоду. 

мод

Саговорници су истакли да је актуелна билатерална сарадња Црне Горе и Италије у домену одбране квалитетна и садржајна, те изразили задовољство оствареним успјехом у оквиру пројеката од заједничког интереса који се односе на сарадњу ваздухопловстава и морнарица двије земље, као и школовање црногорских кадета на италијанским војним академијама. Додатно, министар Бошковић и министарка Трента размотрили су модалитете даљег унапређења сарадње у оквиру Алијансе, са фокусом на планове попуњавања позиција у оквиру НАТО командне структуре.

мод