Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković i Trenta: Članstvo Crne Gore u NATO dalo snažan zamah odnosima sa Italijom na planu odbrane

Bošković i Trenta: Članstvo Crne Gore u NATO dalo snažan zamah odnosima sa Italijom na planu odbrane
Datum objave: 05.06.2019 08:17 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, mr Predrag Bošković i ministarka odbrane Republike Italije, Elizabeta Trenta (Elisabetta Trenta) sastali su se danas u Podgorici.


Zvanična posjeta ministarke Trenta Crnoj Gori, upriličena je na dan dvogodišnjice crnogorskog članstva u NATO.

mod

Bošković je izrazio zahvalnost povodom sveobuhvatne i kontinuirane podrške Italije Crnoj Gori, kako u domenu sprovođenja odbrambenih reformi koje su rezultirale članstvom u Alijansi, tako i na polju integracija u Evropsku uniju. „Za dvije godine punopravnog članstva u NATO, evidentan je sveukupan napredak Crne Gore. Naša država predstavlja pouzdanog i kredibilnog saveznika koji baštini evropske i evroatlantske vrijednosti“, istakao je ministar Bošković.

mod

On je podsjetio da je na današnji dan prošle godine započeta NATO misija zaštite vazdušnog prostora Crne Gore (Air policing), te se tim povodom posebno zahvalio na doprinosu Republike Italije koja, zajedno sa Grčkom, sprovodi tu misiju.

Bošković je naglasio da će Crna Gora nastaviti da snažno promoviše NATO politiku otvorenih vrata, ističući da integracija u NATO i EU, za Zapadni Balkan predstavlja apsolutni preduslov utemeljenja trajnog mira i stabilnosti. On je upoznao sagovornicu o aktuelnim odbrambenim prioritetima u pogledu pune integracije crnogorske Vojske u NATO, naglasivši punu posvećenost Ministarstva odbrane modernizaciji odbrambenog sektora. Ministar je istakao spremnost Crne Gore da podrži napore međunarodne zajednice u projektovanju stabilnosti, kao doprinosu naše države kolektivnom sistemu bezbjednosti, ali i apostrofirao značaj angažmana crnogorskih vojnika u inostranstvu u okviru unapređenja interoperabilnosti i kapaciteta naše Vojske. 

mod

Trenta je uputila ministru Boškoviću čestitke povodom dvogodišnjice članstva u NATO. Ona je naglasila da Crna Gora, iako najmlađa članica Alijanse, predstavlja dostojnog saveznika, ali i kredibilnog partnera u domenu odbrambene saradnje u okviru Evropske unije, ukazavši da će Italija nastaviti da podržava dalje jačanje kapaciteta crnogorskog odbrambenog sistema. Trenta je izrazila zadovoljstvo dostignutim stepenom saradnje dvije zemlje, i spremnost da se ona unaprijedi u narednom periodu. 

mod

Sagovornici su istakli da je aktuelna bilateralna saradnja Crne Gore i Italije u domenu odbrane kvalitetna i sadržajna, te izrazili zadovoljstvo ostvarenim uspjehom u okviru projekata od zajedničkog interesa koji se odnose na saradnju vazduhoplovstava i mornarica dvije zemlje, kao i školovanje crnogorskih kadeta na italijanskim vojnim akademijama. Dodatno, ministar Bošković i ministarka Trenta razmotrili su modalitete daljeg unapređenja saradnje u okviru Alijanse, sa fokusom na planove popunjavanja pozicija u okviru NATO komandne strukture.

mod