Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odbrani: Vojni obveznici moći će da se angažuju i u miru

Bošković o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odbrani: Vojni obveznici moći će da se angažuju i u miru
Datum objave: 06.06.2019 14:12 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane, mr Predrag Bošković kazao je, precizirajući novine koje se predviđaju Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrane, da će građani Crne Gore koji su vojni obveznici, moći da se angažuju i u miru, za razliku od važećeg zakona, po kojem se mogu angažovati samo u uslovima ratnog ili vanrednog stanja. 

“Ova promjena doprinosi uspostavljanju rezervnog sastava Vojske Crne Gore i angažovanje rezervista u miru, kad to potrebe službe zahtijevaju, u slučaju reagovanja na požare, poplave i slično, bez proglašenja ratnog ili vanrednog stanja”, kazao je ministar na današnjem presu nakon sjednice Vlade.

On je dodao da je Predlogom zakona, u cilju usklađivanja važećeg Zakona sa novim misijama i zadacima Vojske Crne Gore, utvrđenima Predlogom strategije odbrane Crne Gore, koji je dostavljen Skupštini na usvajanje, propisano da Savjet za odbranu i bezbjednost donosi odluku o upotrebi jedinica Vojske u sprovođenju zadataka koji se odnose na podršku prilikom prirodnih i vještački izazvanih katastrofa i drugih nesreća, kao i na doprinos unutrašnjoj bezbjednosti u miru u okviru misije Vojske za podršku drugim institucijama. 

On je dodao da će Savjet za odbranu i bezbjednost imati i nadležnost da predlaže Skupštini upućivanje zahtjeva Sjevernoatlantskom savezu za aktiviranje člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora. 

“O ovom predlogu odlučuje Skupština, kao i o ulasku pripadnika vojski država članica Sjevernoatlantskog saveza na teritoriju Crne Gore radi pružanja pomoći u odbrani. Na osnovu ove odluke Skupštine, predsjednik Crne Gore upućuje zahtjev NATO za aktiviranje člana 5 Sjevernoatlantskog ugovora”, precizirao je ministar odbrane.

Bošković je kazao da se Predlogom zakona dopunjuje član 38b važećeg zakona kojim je propisano da se kontrola i zaštita vazdušnog prostora Crne Gore, za potrebe odbrane, može vršiti samostalno i u saradnji sa članicama Sjevernoatlantskog saveza. Po tom rješenju, kontrola i zaštita vazdušnog prostora, između ostalog, obuhvata i upotrebu vojnih vazduhoplova i protivvazduhoplovnih sredstava članica Sjevernoatlantskog saveza.

„Dopunom ovog člana, propisuje se da, na predlog ministra odbrane, predsjednik Crne Gore donosi odluku o upotrebi vojnih vazduhoplova i protivvazduhoplovnih sredstava članica Sjevernoatlantskog saveza u vazdušnom prostoru Crne Gore protiv civilnih vazduhoplova koji se koriste kao oružje za izvršenje terorističkog napada i vojnih vazduhoplova koji predstavljaju prijetnju po bezbjednost Crne Gore”, precizirao je ministar.

On je istakao da Predlog zakona po prvi put uređuje oblast vojnog vazdušnog saobraćaja, na način što će se poslovi vojnog vazdušnog saobraćaja vršiti u Ministarstvu, dok će se način vršenja tih poslova bliže propisati podzakonskim aktima Ministarstva odbrane.

Dio izmjena i dopuna tiče se i kodifikacije. 

“U postupku kodifikacije Ministarstvo odbrane će dodjeljivati kodove Sjevernoatlantskog saveza (NCAGE) subjektima kodifikacije i skladišne brojeve Sjevernoatlantskog saveza (NSN) pokretnim stvarima. Na osnovu dodijeljenog koda Sjevernoatlantskog saveza (NCAGE), pravna lica i drugi subjekti koji su registrovani za obavljanje određenih djelatnosti biće uvedeni u NATO bazu podataka, što je jedan od uslova za njihovo poslovanje sa NATO članicama”, kazao je Bošković.

On je dodao i da će u postupku obezbjeđenja kvaliteta, Ministarstvo odbrane provjeravati ispunjenost standarda i/ili tehničkih zahtjeva proizvoda i usluga koje nabavlja Ministarstvo odbrane i Vojska, odnosno neka članica NATO u Crnoj Gori, kao i da će Ministarstvo odbrane izdavati sertifikate o ispunjenosti standarda i/ili tehničkih zahtjeva koji se odnose na upravljanje sistemom kvaliteta isporučioca proizvoda, odnosno usluge.

Ministar Bošković je zaključio da se ovim Predlogom zakona na cjelovit način uređuju pitanja koja se odnose na upućivanje na rad pri diplomatsko-konzularnim predstavništvima i međunarodnim organizacijama zaposlenih u Ministarstvu odbrane, kao i lica u službi u Vojsci, trajanje njihovog mandata, obaveze po isteku mandata, način njihovog rada i izvještavanja. 

MINISTARSTVO ODBRANE