Manja slova Veća slova RSS
>

Crna Gora pristupila Komitetu nacionalnih teritorijalnih komandanata (NTCC)

Crna Gora pristupila Komitetu nacionalnih teritorijalnih komandanata (NTCC)
Datum objave: 07.06.2019 11:50 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora je kao 30. članica pristupila Komitetu nacionalnih teritorijalnih komandanata (National Teritorial Commanders Committee - NTCC) tokom dvodnevne sjednice ovog Komiteta, koja se danas završava u Varni, Bugarska.

 
Memorandum o pristupanju, u ime Crne Gore potpisao je potpukovnik Darko Pupović, načelnik Direkcije za materijalno zbrinjavanje i razvoj logistike u Ministarstvu odbrane.

mod

NTCC je forum koji je osnovan 1986. godine i zemlje članice NATO i Partnerstva za mir na dobrovoljnoj osnovi. 

Djelokrug rada NTCC-a je prikupljanje i razmjena iskustava u vezi podrške zemlje domaćina (Host Nation Support - HNS), koordinacija i podsticanje razvoja bilateralnih i multilateralnih aranžmana HNS-a, kao i povezivanje sa drugim institucijama i organizacijama u oblasti HNS-a.

Funkcija HNS-a podrazumijeva podršku koju zemlja domaćin pruža jedinicama NATO-a i partnerskih zemalja prilikom njihovog boravka ili tranzita na njenoj teritoriji. Ministarstvo odbrane Crne Gore kao nosilac ove funkcije je u prethodnom periodu napravilo značajne korake i uložilo velike napore po pitanju razvoja i implementacije sistema HNS-a.