Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Прикључити се акцијама чишћења, стање свијести кључно за очување природе

Прикључити се акцијама чишћења, стање свијести кључно за очување природе
Датум објаве: 07.06.2019 11:51 | Аутор: КЕИ

Испис Штампај страницу


Јачање свијести о важности заштите природе и њено очување кроз лични примјер највећи су допринос који сваки појединац може дати у заштити животне средине, поручено је данас током акције чишћења обале ријеке Мораче, на подгоричким Скалинама, у којој је учествовало више од 150 људи.

Чишћењем Скалина и корита ријеке Рибнице испод моста данас је обиљежен Свјетски дан животне средине. У акцији су учествовали представници Владе, Заједнице општина Црне Горе, Главног града Подгорица, Војске Црне Горе, Управе полиције, као и представници дипломатског кора и цивилног сектора.

КЕИ

Министар одрживог развоја и туризма, Павле Радуловић, захвалио је свим учесницима акције на Скалинама и поручио да није довољно само говорити о животној средини, него се треба и прикључивати оваквим акцијама. „Ако бисмо само сабрали све који су говорили у негативном смислу о стању животне средине у Црној Гори, данас би овдје имали много већи број учесника ове акције“, додао је министар.

„Стање свијести је кључ заштите животне средине. Ми ћемо у року од годину отпочети, односно завршити неке од пројеката санација највећих загађења у Црној Гори. Црна Гора је више него посвећена очувању животне средине и треба да почнемо још од вртића и школа да објашњавамо својој дјеци колико је то важно, прво за њих, а онда и за њихово потомство“, истакао је Радуловић.

КЕИ

Помоћник Генералног секретара Заједнице општина Црне Горе, Саша Шћекић, сматра да је веома важно улагати напоре у очување животне средине која је природно станиште човјека.

„Локалне самоуправе су вољне да, уз подршку националних власти, јачају своје капацитете и дају свој пуни допринос у постизање стандарда ЕУ у области животне средине, имајући у виду да имплементација обимног и амбициозног законодавства у области животне средине представља главни задатак локалних органа у смислу административног капацитета и финансијских средстава потребних за постизање стандарда ЕУ у овој области“, рекао је Шћекић.

КЕИ

Замјеница градоначелника Подгорице, Слађана Вујачић, истакла је задовољство што су се људи из различитих сфера ујединили у намјери да очисте мјесто окупљања грађана смјештено у центру града, које свједочи богатој историји Подгорице.

„На овај начин желимо да пошаљемо поруку да морамо много боље да чувамо оваква мјеста, јер је наш труд и труд наших колега из градских служби који улажу надљудске напоре да одрже комунални ред у граду, узалудан уколико свако од нас појединачно не допринесе заштити околине у којој живи. Зато, позивам наше суграђане да отпад одлажу на мјестима која су за то предвиђена, јер је јер очување животне средине мјера цивилизованости једног друштва“, рекла је Вујачић.

КЕИ

Командир Вода у Посебној јединици полиције Управе полиције Игор Разић поручио је да је црногорска полиција увијек ту за грађане, због чега и данас дају допринос чишћењу обале Мораче, како би то излетиште било безбједно за коришћење у сусрет љетњим мјесецима када је најпопуларније за провођење слободног времена у природи.

КЕИ

У акцији је учествовало и 40 војника прве класе на добровољном служењу војног рока, како би дали допринос очувању природе и очувању еколошке Црне Горе. „Припадници Војске Црне Горе са великим задовољством дошли су данас да јос једном покажу да смо спремни да служимо својој држави у било којој прилици, и част нам је што смо се и данас нашли овде. Позивамо и све младе да се прикључе оваквим акцијама и да дају свој допринос у очувању наше природе“, казала је потпоручница у Војсци Црне Горе Марија Кнежевић.

КЕИ

Данашњој акцији у оквиру Главног града придружила се и градска општина Голубовци, у којој је уређено неколико локација. Истовремено са акцијом у Подгорици, у 20 црногорских општина представници локалних самоуправа, невладиних организација, али и сви заинтересовани грађани, заједно су, акцијама чишћења и уређења простора, као и садњом стабала разног дрвећа, уредили простор у ком живе и бораве. Обиљежавање Свјетског дана животне средине организовали су Генерални секретаријат Владе, Заједница Општина Црне Горе и Министарство одрживог развоја и туризма.

КЕИ

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ