Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић на „Грађанском сату“ у Даниловграду: Млади људи не могу одабрати часнији позив од војничког

Бошковић на „Грађанском сату“ у Даниловграду: Млади људи не могу одабрати часнији позив од војничког
Датум објаве: 10.06.2019 15:04 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


„Војска се не бави само ратовањем. Војска постоји да би сваком грађанину улила сигурност, у случају разних природних катастрофа, екстремних природних непогода, и сличних ванредних ситуација“, казао је министар одбране, мр Предраг Бошковић, обраћајући се присутним основцима и средњошколцима на „Грађанском сату“ чији је домаћин била Општина Даниловград, на челу са предсједницом, Зорицом Ковачевић.


мод

Бошковић је истакао да је Даниловград веома значајан за Војску Црне Горе, јер је ту стационирана њена највећа касарна. 

Говорећи о предностима војничког позива он је казао да, поред војничке традиције која је из историјских разлога веома јака у нашој земљи, данашње младе генерације тешко могу одабрати часнији позив. „Био бих срећан да барем неколико од вас овдје данас присутних, изабере војну каријеру“, нагласио је Бошковић, истичући да Војска Црне Горе тежи да мотивише младе људе како би у њене редове ушли најбољи и најпосвећенији. Он је посебан нагласак ставио на могућности студирања на реномираним иностраним војним академијама, које гарантују не само сигуран посао у Војсци након завршетка, већ и ширење видика и посебно искуство током вишегодишњег боравка у тим, по правилу, интернационалним срединама. 

мод

Бошковић је најавио да ће Министарство одбране прекосјутра, у сриједу, расписати оглас за 80 војника по уговору, а да ће наредни оглас за добровољно служење војног рока, изаћи за десетак дана, са такође повећаним бројем мјеста, са 50 на 100. Министар се посебно обратио дјевојкама, уз ријечи да данас жене не чине само логистичку подршку мушкарцима који су традиционално војници, већ да су оне данас значајан сегмент Војске Црне Горе, покривајући веома одговорне функције и позиције у Војсци. 

мод

„Али, штогод да је ваш план у погледу личне будућности, одазовите се за добровољно служење војног рока, јер ће вас та три мјесеса у Центру за обуку, овдје у Даниловграду, ојачати и сигурно од вас направити боље и одговорније људе“, закључио је министар Бошковић.

мод

Он је најавио и да ће од наредне године услов за рад у Војсци, бити управо завршена обука на добровољном служењу војног рока. 
 
Директор Директората за људске ресурсе, Михаило Волков, појединачно је и детаљно представио програме Министарства одбране намијењене младима, од Љетњег војног кампа, до стажирања у Војсци. Он је најавио да ће од предвиђених 80 мјеста за војнике по уговору, наредним огласом 13 позиција бити предвиђено са мјестом службе у Даниловграду. 

„Овдје говоримо о условима да се пријавите за студирање на иностраним војним академијама, за добровољно служење војног рока, за војнике по уговору, Љетњи војни камп… Али, услов свих услова јесте да сте безрезервно спремни да служите својој домовини“, нагласио је Волков.

мод
 
„Грађански сат“ је пројекат који је Министарство одбране почело 16. маја, у циљу промоције војног позива, и то у сарадњи са локалним самоуправма, кроз непосредни контакт и комуникацију са младима. 
 
Од средине маја, организован је Бару, Никшићу, Колашину, Мојковцу, Беранама, Тивту, Жабљаку, Пљевљима, Шавнику и Херцег Новом.