Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ивановић на Форуму о безбједности Црног мора и Балкана у Констанци

Ивановић на Форуму о безбједности Црног мора и Балкана у Констанци
Датум објаве: 14.06.2019 14:54 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику и планирање одбране, мр Ивица Ивановић, учествовао је данас на Форуму о безбједности Црног мора и Балкана у Констанци, у организацији Центра за нову стратегију, који је одржан у оквиру румунског предсједавања Савјетом Европске уније, а под покровитељством Министарства вањских послова и Министарства одбране Румуније.

Ивановић  је излагао у оквиру панела који је био посвећен актуелном изазову милитаризације подручја Црног мора, односно импликацијама и наученим лекцијама за остале регионе. Он је  том приликом истакао да негативна војна и политичка превирања  у овом региону представљају један од најважнијих безбједносних изазова са којима се суочава Европа.

Ивановић је нагласио да милитаризација Црног мора изискује посебну пажњу и јединствен одговор Европске уније, НАТО и цјелокупне међународне заједнице. Ивановић је апострофирао и да безбједносни изазови са којима се суочава регион Црног мора лако могу ескалирати у конфликт ширих размјера, те да је неопходан заједнички приступ земаља у окружењу како би се обезбиједили дугорочни мир и стабилност у том региону.

Директор Ивановић је поред излагања везаног за подручје Црног мора указао и на негативан вањски утицај са којим се суочава регион Западног Балкана. Он је у том контексту апострофирао значај реформских процеса у  евроатлантским и европским интеграцијама, као и нужност утемељења политике отворених врата, као кључних елемената за јачање националних, институционалних и одбрамбених капацитета, уз усвајање демократских стандарда. Директор Ивановић је истакао и позитивне ефекте које пуноправно чланство наше земље у НАТО има у  јачању безбједности региона Западног Балкана, наглашавајући посвећеност и допринос Црне Горе колективном систему безбједности.

Учесници Форума у Констанци су закључили да се питању безбједности региона Црног мора морамо посветити са посебном сензибилношћу, имајући у виду заједничку тежњу креирања трајног мира и стабилности на овом  осјетљивом подручју.