Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović na Forumu o bezbjednosti Crnog mora i Balkana u Konstanci

Ivanović na Forumu o bezbjednosti Crnog mora i Balkana u Konstanci
Datum objave: 14.06.2019 14:54 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, mr Ivica Ivanović, učestvovao je danas na Forumu o bezbjednosti Crnog mora i Balkana u Konstanci, u organizaciji Centra za novu strategiju, koji je održan u okviru rumunskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Rumunije.

Ivanović  je izlagao u okviru panela koji je bio posvećen aktuelnom izazovu militarizacije područja Crnog mora, odnosno implikacijama i naučenim lekcijama za ostale regione. On je  tom prilikom istakao da negativna vojna i politička previranja  u ovom regionu predstavljaju jedan od najvažnijih bezbjednosnih izazova sa kojima se suočava Evropa.

Ivanović je naglasio da militarizacija Crnog mora iziskuje posebnu pažnju i jedinstven odgovor Evropske unije, NATO i cjelokupne međunarodne zajednice. Ivanović je apostrofirao i da bezbjednosni izazovi sa kojima se suočava region Crnog mora lako mogu eskalirati u konflikt širih razmjera, te da je neophodan zajednički pristup zemalja u okruženju kako bi se obezbijedili dugoročni mir i stabilnost u tom regionu.

Direktor Ivanović je pored izlaganja vezanog za područje Crnog mora ukazao i na negativan vanjski uticaj sa kojim se suočava region Zapadnog Balkana. On je u tom kontekstu apostrofirao značaj reformskih procesa u  evroatlantskim i evropskim integracijama, kao i nužnost utemeljenja politike otvorenih vrata, kao ključnih elemenata za jačanje nacionalnih, institucionalnih i odbrambenih kapaciteta, uz usvajanje demokratskih standarda. Direktor Ivanović je istakao i pozitivne efekte koje punopravno članstvo naše zemlje u NATO ima u  jačanju bezbjednosti regiona Zapadnog Balkana, naglašavajući posvećenost i doprinos Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti.

Učesnici Foruma u Konstanci su zaključili da se pitanju bezbjednosti regiona Crnog mora moramo posvetiti sa posebnom senzibilnošću, imajući u vidu zajedničku težnju kreiranja trajnog mira i stabilnosti na ovom  osjetljivom području.