Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Париз: Љуљанај-Јовићевић на сајму наоружања „Ле Боургет“, сусрети са делегацијама САД-а и МОД Републике Француске

Париз: Љуљанај-Јовићевић на сајму наоружања „Ле Боургет“, сусрети са делегацијама САД-а и МОД Републике Француске
Датум објаве: 18.06.2019 10:20 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерална директорица Директората за материјалне ресурсе Министарства одбране Црне Горе Алма Љуљанај-Јовићевић борави у Паризу, у посјети сајму наоружања „Ле Боургет“. 


Том приликом, Љуљанај-Јовићевић имала је низ сусрета са представницима реномираних међународних компанија из области војне индустрије. Тема разговора била је могућа сарадња на пољу опремања и модернизације наше војске, са посебном пажњом на производе за које држава намјенски и стратешки опредјељује средства, као и другим уређајима и технологији из домена одбрамбене индустрије, неопходним за унапређење капацитета Војске Црне Горе.

Међународни сајам „Ле Боургет“ одржава се сваке друге године и, са више од 500 излагача, један од највећих међународних догађаја у области одбрамбене и безбједносне индустрије. 

Љуљанај-Јовићевић је имала и званични сусрет са делегацијом Министарства одбране Сједињених Америчких Држава, на челу са Елен М. Лорд (Еллен М. Лорд), подсекретарком одбране за набавке и подршку. 

У фокусу разговора били су даљи развој већ успјешне сарадње двије земље, са нагласком на процес модернизације наше војске, као и на дефинисање конкретних пројеката кроз програме који ће се реализовати у наредном периоду, као што су набавка лако-оклопних тактичких возила, сајбер-одбрана, набавка радарских система, патролног брода и друге опреме. 

САД су најважнији стратешки савезник Црне Горе у области одбране и безбједности. Свеобухватна билатерална сарадња од посебног је значаја за развој црногорског сектора одбране, достизање потребног нивоа интероперабилности наше војске, као и јачање постојец́их капацитета, образовања и обуке. Током цијелог предприступног периода, као и сада, када је Црна Гора НАТО чланица, Сједињене Америчке Државе дају изузетну подршку Црној Гори, како кроз бројне донације и трансфер знања и искустава, тако и кроз програме сарадње са Националном гардом државе Мејн.

Љуљанај-Јовићевић се сусрела и са делегацијом Министарства одбране Републике Француске, на челу са бригадним генералом Томасом Лорнеом (Тхомас Лорне), директором за Централну и Источну Европу и Латинску Америку у Директорату за међународне односе. Тема састанка је била сарадња двије земље у области одбрамбене индустрије и модернизација Војске Црне Горе.

мод