Manja slova Veća slova RSS
>

Pariz: Ljuljanaj-Jovićević na sajmu naoružanja „Le Bourget“, susreti sa delegacijama SAD-a i MOD Republike Francuske

Pariz: Ljuljanaj-Jovićević na sajmu naoružanja „Le Bourget“, susreti sa delegacijama SAD-a i MOD Republike Francuske
Datum objave: 18.06.2019 10:20 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalna direktorica Direktorata za materijalne resurse Ministarstva odbrane Crne Gore Alma Ljuljanaj-Jovićević boravi u Parizu, u posjeti sajmu naoružanja „Le Bourget“. 


Tom prilikom, Ljuljanaj-Jovićević imala je niz susreta sa predstavnicima renomiranih međunarodnih kompanija iz oblasti vojne industrije. Tema razgovora bila je moguća saradnja na polju opremanja i modernizacije naše vojske, sa posebnom pažnjom na proizvode za koje država namjenski i strateški opredjeljuje sredstva, kao i drugim uređajima i tehnologiji iz domena odbrambene industrije, neophodnim za unapređenje kapaciteta Vojske Crne Gore.

Međunarodni sajam „Le Bourget“ održava se svake druge godine i, sa više od 500 izlagača, jedan od najvećih međunarodnih događaja u oblasti odbrambene i bezbjednosne industrije. 

Ljuljanaj-Jovićević je imala i zvanični susret sa delegacijom Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država, na čelu sa Elen M. Lord (Ellen M. Lord), podsekretarkom odbrane za nabavke i podršku. 

U fokusu razgovora bili su dalji razvoj već uspješne saradnje dvije zemlje, sa naglaskom na proces modernizacije naše vojske, kao i na definisanje konkretnih projekata kroz programe koji će se realizovati u narednom periodu, kao što su nabavka lako-oklopnih taktičkih vozila, sajber-odbrana, nabavka radarskih sistema, patrolnog broda i druge opreme. 

SAD su najvažniji strateški saveznik Crne Gore u oblasti odbrane i bezbjednosti. Sveobuhvatna bilateralna saradnja od posebnog je značaja za razvoj crnogorskog sektora odbrane, dostizanje potrebnog nivoa interoperabilnosti naše vojske, kao i jačanje postojećih kapaciteta, obrazovanja i obuke. Tokom cijelog predpristupnog perioda, kao i sada, kada je Crna Gora NATO članica, Sjedinjene Američke Države daju izuzetnu podršku Crnoj Gori, kako kroz brojne donacije i transfer znanja i iskustava, tako i kroz programe saradnje sa Nacionalnom gardom države Mejn.

Ljuljanaj-Jovićević se susrela i sa delegacijom Ministarstva odbrane Republike Francuske, na čelu sa brigadnim generalom Tomasom Lorneom (Thomas Lorne), direktorom za Centralnu i Istočnu Evropu i Latinsku Ameriku u Direktoratu za međunarodne odnose. Tema sastanka je bila saradnja dvije zemlje u oblasti odbrambene industrije i modernizacija Vojske Crne Gore.

mod