Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović: NATO odbrambeni koledž veoma bitan element u procesu jačanja efikasnosti i kohezije Alijanse

Ivanović: NATO odbrambeni koledž veoma bitan element u procesu jačanja efikasnosti i kohezije Alijanse
Datum objave: 18.06.2019 13:54 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


mod

Delegacija od oko 100 predstavnika NATO Odbrambenog koledža u Rimu (NATO Defence College) na čelu sa komandantom, general-potpukovnicom Kris Vajtkros (Chris Whitecross) boravi u posjeti Crnoj Gori. Riječ je o posjeti koja se realizuje u okviru studijskog putovanja za polaznike NDC Višeg kursa, koji okuplja visoke oficire i civilne zvaničnike iz 32 države.

Jutros je u Podgorici održan sastanak delegacije Koledža sa predstavnicima Ministarstva odbrane, na čelu sa direktorom Direktorata za planiranje i politiku odbrane, Ivicom Ivanovićem, na kojem je održana i prezentacija o napretku koji je Crna Gora ostvarila na planu realizacije ključnih zadataka Alijanse, kao i značaju koji naša zemlja ima kada je u pitanju doprinos regionalnom miru i stabilnosti.

mod

Ivanović je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo odbrane po drugi put domaćin prestižnoj obrazovnoj instituciji kao što je NATO Odbrambeni koledž. Govoreći o važnosti kontinuiranog  unapređenja znanja o kompleksnoj temi kao što je transatlantska bezbjednost, direktor Ivanović je naveo da Koledž predstavlja veoma bitan element u procesu jačanja efikasnosti i kohezije Alijanse, razvijajući svoju ulogu u okviru NATO, kao glavnog centra za obrazovanje i istraživanje savremenih bezbjednosnih tokova.

Ivanović je podsjetio prisutne da je Crna Gora 5. juna obilježila dvije godine članstva u Alijansi, što za našu državu predstavlja jednu od najznačajnijih spoljnopolitičkih odluka. On je naglasio da je Crna Gora, kao dio najrazvijenijeg vojno-političkog saveza, dobila priliku da ravnopravno učestvuje u kreiranju globalne odbrambene politike, kao i da aktivno sudjeluje u sprovođenju ključnih zadataka Alijanse. Ivanović je naglasio da smo tokom protekle dvije godine intenzivno radili na punoj integraciji nacionalnog u kolektivni sistem odbrane, kao i na unapređenju vojnih sposobnosti kako bi bili spremni da odgovorimo na sve zadatke, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu. Direktor je istakao da će Crna Gora, budući svjesna značaja jedinstva svih saveznica kao važnog preduslova očuvanja bezbjednosti, nastaviti aktivnosti na planu jačanju odbrane i odvraćanja, kao i projektovanja stabilnosti.

Sastanku je prisustvovao i Dragan Pejanović, nacionalni koordinator za NATO.

Tokom kasnijeg razgovora direktora Ivanovića sa general-potpukovnicom Vajtkros, u Ministarstvu odbrane, bilo je riječi o mogućnostima za unapređenje saradnje između Ministarstva odbrane i NATO koledža, s obzirom na značaj programa obuke i saradnje koje pruža ova prestižna obrazovna institucija. 

mod

Sa komandatom Koledža sastao se i zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Svetozar Brajković.

Pored Ministarstva odbrane, polaznicima kursa održali su prezentacije i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva unutrašnjih poslova, tokom kojih su ih upoznali sa nizom tema iz odbrambene tematike, te aktivnostima u oblasti međunarodnih odnosa.