Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ивановић: НАТО одбрамбени колеџ веома битан елемент у процесу јачања ефикасности и кохезије Алијансе

Ивановић: НАТО одбрамбени колеџ веома битан елемент у процесу јачања ефикасности и кохезије Алијансе
Датум објаве: 18.06.2019 13:54 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


мод

Делегација од око 100 представника НАТО Одбрамбеног колеџа у Риму (НАТО Дефенце Цоллеге) на челу са командантом, генерал-потпуковницом Крис Вајткрос (Цхрис Wхитецросс) борави у посјети Црној Гори. Ријеч је о посјети која се реализује у оквиру студијског путовања за полазнике НДЦ Вишег курса, који окупља високе официре и цивилне званичнике из 32 државе.

Јутрос је у Подгорици одржан састанак делегације Колеџа са представницима Министарства одбране, на челу са директором Директората за планирање и политику одбране, Ивицом Ивановићем, на којем је одржана и презентација о напретку који је Црна Гора остварила на плану реализације кључних задатака Алијансе, као и значају који наша земља има када је у питању допринос регионалном миру и стабилности.

мод

Ивановић је изразио задовољство што је Министарство одбране по други пут домаћин престижној образовној институцији као што је НАТО Одбрамбени колеџ. Говорећи о важности континуираног  унапређења знања о комплексној теми као што је трансатлантска безбједност, директор Ивановић је навео да Колеџ представља веома битан елемент у процесу јачања ефикасности и кохезије Алијансе, развијајући своју улогу у оквиру НАТО, као главног центра за образовање и истраживање савремених безбједносних токова.

Ивановић је подсјетио присутне да је Црна Гора 5. јуна обиљежила двије године чланства у Алијанси, што за нашу државу представља једну од најзначајнијих спољнополитичких одлука. Он је нагласио да је Црна Гора, као дио најразвијенијег војно-политичког савеза, добила прилику да равноправно учествује у креирању глобалне одбрамбене политике, као и да активно судјелује у спровођењу кључних задатака Алијансе. Ивановић је нагласио да смо током протекле двије године интензивно радили на пуној интеграцији националног у колективни систем одбране, као и на унапређењу војних способности како би били спремни да одговоримо на све задатке, како на националном, тако и на међународном плану. Директор је истакао да ће Црна Гора, будући свјесна значаја јединства свих савезница као важног предуслова очувања безбједности, наставити активности на плану јачању одбране и одвраћања, као и пројектовања стабилности.

Састанку је присуствовао и Драган Пејановић, национални координатор за НАТО.

Током каснијег разговора директора Ивановића са генерал-потпуковницом Вајткрос, у Министарству одбране, било је ријечи о могућностима за унапређење сарадње између Министарства одбране и НАТО колеџа, с обзиром на значај програма обуке и сарадње које пружа ова престижна образовна институција. 

мод

Са командатом Колеџа састао се и замјеник начелника Генералштаба Војске Црне Горе, пуковник Светозар Брајковић.

Поред Министарства одбране, полазницима курса одржали су презентације и представници Министарства вањских послова и Министарства унутрашњих послова, током којих су их упознали са низом тема из одбрамбене тематике, те активностима у области међународних односа.