Manja slova Veća slova RSS
>

General Dakić i Filipović u posjeti Nacionalnoj gardi države Mejn: Nastavak podrške Crnoj Gori u izgradnji odbrambenog sistema

General Dakić i Filipović u posjeti Nacionalnoj gardi države Mejn: Nastavak podrške Crnoj Gori u izgradnji odbrambenog sistema
Datum objave: 19.06.2019 16:38 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Delegacija Vojske Crne Gore, na čelu sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem i državnim sekretarom Ministarstva odbrane, Slobodanom Filipovićem boravi u Augusti, u trodnevnoj posjeti Nacionalnoj gardi savezne države Mejn (SAD).


mod

Cilj posjete je analiza dosadašnje saradnje Vojske Crne Gore sa Nacionalnom gardom savezne države Mejn, kao i unapređenje dalje bilateralne saradnje, posebno u domenu izgradnje kapaciteta obuke, logistike i sajber bezbijednosti.

Delegaciju je primio komandant Nacionalne garde, general major Daglas Farnem (Douglas A. Farnham). Tom prilikom, general Farnem odao je priznanje Vojsci Crne Gore na, kako je istakao, impresivnom napretku koji je za kratko vrijeme ostvarila i najavio nastavak podrške Crnoj Gori u daljoj izgradnji odbrambenog sistema. 

mod

General Dakić je istakao da je Crna Gora pri kraju integracione faze u Alijansi, te da je ispunjenje ovog cilja rezultat zajedničkog rada i podrške NG Mejna Vojsci Crne Gore. Takođe, on je istakao značaj sveukupne saradnje Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, uz napomenu da Program državnog partnerstva Crne Gore i savezne države Mejn predstavlja najbolji dokaz uspješnosti koji je zasnovan, prije svega, na uzajamnom poštovanju. 

mod

Tokom dana, dvije delegacije diskutovale su i o budućim zajedničkim projektima, kao i o aktuelnim vježbama na kojima će učestvovati NG Mejna i Vojska Crne Gore.

Delegacija Vojske Crne Gore će narednih dana posjetiti 101. Vazduhoplovnu bazu (101st Air Refueling Wing) i 240. Regionalni institut za obuku (240th Regional Training Institute), gdje će se prezentovati mogućnosti i kapaciteti ovih jedinica.

Poslednjeg dana posjete, državni sekretar Ministarsva odbrane, Slobodan Filipović, sastaće se sa guvernerkom savezne države Mejn, Dženet Mils (Janet Mills).

Ova posjeta predstavlja realizaciju jedne od aktivnosti u okviru Državnog partnerskog programa sa Nacionalnom gardom Mejna.