Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Генерал Дакић и Филиповић у посјети Националној гарди државе Мејн: Наставак подршке Црној Гори у изградњи одбрамбеног система

Генерал Дакић и Филиповић у посјети Националној гарди државе Мејн: Наставак подршке Црној Гори у изградњи одбрамбеног система
Датум објаве: 19.06.2019 16:38 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Делегација Војске Црне Горе, на челу са начелником Генералштаба Војске Црне Горе, бригадним генералом Драгутином Дакићем и државним секретаром Министарства одбране, Слободаном Филиповићем борави у Аугусти, у тродневној посјети Националној гарди савезне државе Мејн (САД).


мод

Циљ посјете је анализа досадашње сарадње Војске Црне Горе са Националном гардом савезне државе Мејн, као и унапређење даље билатералне сарадње, посебно у домену изградње капацитета обуке, логистике и сајбер безбиједности.

Делегацију је примио командант Националне гарде, генерал мајор Даглас Фарнем (Доуглас А. Фарнхам). Том приликом, генерал Фарнем одао је признање Војсци Црне Горе на, како је истакао, импресивном напретку који је за кратко вријеме остварила и најавио наставак подршке Црној Гори у даљој изградњи одбрамбеног система. 

мод

Генерал Дакић је истакао да је Црна Гора при крају интеграционе фазе у Алијанси, те да је испуњење овог циља резултат заједничког рада и подршке НГ Мејна Војсци Црне Горе. Такође, он је истакао значај свеукупне сарадње Црне Горе и Сједињених Америчких Држава, уз напомену да Програм државног партнерства Црне Горе и савезне државе Мејн представља најбољи доказ успјешности који је заснован, прије свега, на узајамном поштовању. 

мод

Током дана, двије делегације дискутовале су и о будућим заједничким пројектима, као и о актуелним вјежбама на којима ће учествовати НГ Мејна и Војска Црне Горе.

Делегација Војске Црне Горе ће наредних дана посјетити 101. Ваздухопловну базу (101ст Аир Рефуелинг Wинг) и 240. Регионални институт за обуку (240тх Регионал Траининг Институте), гдје ће се презентовати могућности и капацитети ових јединица.

Последњег дана посјете, државни секретар Министарсва одбране, Слободан Филиповић, састаће се са гувернерком савезне државе Мејн, Џенет Милс (Јанет Миллс).

Ова посјета представља реализацију једне од активности у оквиру Државног партнерског програма са Националном гардом Мејна.