Manja slova Veća slova RSS
>

Filipović sa guvernerkom savezne države Mejn, Dženet Mils

Filipović sa guvernerkom savezne države Mejn, Dženet Mils
Datum objave: 21.06.2019 10:07 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Državni sekretar Slobodan Filipović sastao se u Augusti sa guvernerkom savezne države Mejn, Dženet Mils

Filipović je izrazio zadovoljstvo kvalitetnom saradnjom Vojske Crne Gore i Nacionalne garde savezne države Mejn, ukazujući na značaj Programa državnog partnerstva kako u pogledu zajedničkih odbrambenih projekata, tako i prijateljstva i povjerenja izgrađenog u proteklih 13 godina između pripadnika oružanih snaga dvije države. Filipović se zahvalio Nacionalnoj gardi Mejna na sveobuhvatnoj podršci jačanju interoperabilnosti VCG, odnosno ispunjenju partnerskih ciljeva u okviru prethodno ostvarenih reformi unutar sektora odbrane. On je naglasio da je, u dvije godine članstva Crne Gore u NATO, Ministarstvo odbrane pokazalo istrajnost da Vojsku Crne Gore modernizuje i opremi u skladu sa najvišim standardima, a kako bi adekvatno odgovorila na savremene bezbjednosne izazove. Državni sekretar je upoznao sagovornicu sa prioritetima Ministarstva odbrane, kao i angažmanom Vojske Crne Gore u okviru međunarodnih mirovnih misija.

U domenu saradnje dvije države u okviru Programa državnog partnerstva, on je apostrofirao spremnost Ministarstva odbrane da se odnosi unaprijede, sa posebnim fokusom na oblasti i projekte od zajedničkog interesa.

Mils je ukazala na značajan napredak koji je Crna Gora ostvarila u periodu koji je prethodio članstvu u NATO, ali i na činjenicu da danas predstavlja pouzdanog i kredibilnog saveznika u okviru Alijanse. Ona je apostrofirala ulogu Programa državnog partnerstva za jačanje veza i prijateljstva između dvije države, te se saglasila da saradnju treba proširiti i na oblasti van vojno-vojne saradnje, kao što su turizam, ekonomija i obrazovanje.

Sagovornici su zaključili da su odlični bilateralni odnosi Crne Gore i SAD-a u oblasti odbrane sadržajni i sveobuhvatni, kao i da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja podstrijek utemeljenju dugoročnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore koju predvode državni sekretar Filipović i načelnik Generalštaba brigadni general Dragutin Dakić boravila je u trodnevnoj posjeti Nacionalnoj gardi savezne države Mejn sa kojom Vojska Crne Gore sarađuje u okviru Programa državnog partnerstva (State Partnership Program) koji je uspostavljen 2006. godine.
mod