Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Филиповић са гувернерком савезне државе Мејн, Џенет Милс

Филиповић са гувернерком савезне државе Мејн, Џенет Милс
Датум објаве: 21.06.2019 10:07 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Државни секретар Слободан Филиповић састао се у Аугусти са гувернерком савезне државе Мејн, Џенет Милс

Филиповић је изразио задовољство квалитетном сарадњом Војске Црне Горе и Националне гарде савезне државе Мејн, указујући на значај Програма државног партнерства како у погледу заједничких одбрамбених пројеката, тако и пријатељства и повјерења изграђеног у протеклих 13 година између припадника оружаних снага двије државе. Филиповић се захвалио Националној гарди Мејна на свеобухватној подршци јачању интероперабилности ВЦГ, односно испуњењу партнерских циљева у оквиру претходно остварених реформи унутар сектора одбране. Он је нагласио да је, у двије године чланства Црне Горе у НАТО, Министарство одбране показало истрајност да Војску Црне Горе модернизује и опреми у складу са највишим стандардима, а како би адекватно одговорила на савремене безбједносне изазове. Државни секретар је упознао саговорницу са приоритетима Министарства одбране, као и ангажманом Војске Црне Горе у оквиру међународних мировних мисија.

У домену сарадње двије државе у оквиру Програма државног партнерства, он је апострофирао спремност Министарства одбране да се односи унаприједе, са посебним фокусом на области и пројекте од заједничког интереса.

Милс је указала на значајан напредак који је Црна Гора остварила у периоду који је претходио чланству у НАТО, али и на чињеницу да данас представља поузданог и кредибилног савезника у оквиру Алијансе. Она је апострофирала улогу Програма државног партнерства за јачање веза и пријатељства између двије државе, те се сагласила да сарадњу треба проширити и на области ван војно-војне сарадње, као што су туризам, економија и образовање.

Саговорници су закључили да су одлични билатерални односи Црне Горе и САД-а у области одбране садржајни и свеобухватни, као и да чланство Црне Горе у НАТО представља подстријек утемељењу дугорочног мира и стабилности на Западном Балкану.

Делегација Министарства одбране и Војске Црне Горе коју предводе државни секретар Филиповић и начелник Генералштаба бригадни генерал Драгутин Дакић боравила је у тродневној посјети Националној гарди савезне државе Мејн са којом Војска Црне Горе сарађује у оквиру Програма државног партнерства (Стате Партнерсхип Програм) који је успостављен 2006. године.
мод