Manja slova Veća slova RSS
>

Ivanović u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva odbrane SR Njemačke

Ivanović u Berlinu sa zvaničnicima Ministarstva odbrane SR Njemačke
Datum objave: 21.06.2019 13:41 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, mr Ivica Ivanović, sastao se danas u Berlinu sa zamjenikom generalnog direktora za bezbjednosnu i odbrambenu politiku u Ministarstvu odbrane SR Njemačke, Rudigerom Hutom (Rüdiger Huth).

Ivanović je istakao kvalitetnu saradnju ministarstava odbrane dvije zemlje, te naglasio da je SR Njemačka kao jedan od najznačajnijih partnera Crne Gore pružila snažnu podršku našoj državi u ključnim momentima procesa evroatlantskih integracija.

Hut je ocijenio da je saradnja u oblasti odbrane između dvije države na najvišem nivou, te pohvalio stalni doprinos Crne Gore jačanju odnosa dvije zemlje, uz očekivanje da će odbrambena saradnja nastaviti da se unapređuje u okvirima NATO savezništva.

Ivanović je naglasio značaj iskustava koje pripadnici Vojske Crne Gore stiču tokom učešća u međunarodnoj misiji ''Odlučna podrška'' u okviru Komande za obuku, savjetovanje i pomoć Sjever (TAAC-N), u Avganistanu, u kojoj je vodeća nacija upravo Njemačka.
Hut je apostrofirao značajan doprinos naše zemlje kolektivnom sistemu bezbjednosti kroz aktivno učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama. On je istakao da će SR Njemačka nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori na polju odbrane, uz uvjerenje da članstvo Crne Gore u NATO predstavlja jaku osnovu za dalji napredak naše zemlje u okviru evropskih integracija, ali i dodatno utemeljenje stabilnosti i bezbjednosti Zapadnog Balkana.

Ivanović se sastao i sa direktorom Direktorata za strategiju i operacije, pukovnikom Kristijanom Navratom (Christian Nawrat). On je informisao sagovornika da se Crna Gora kao NATO članica prilagođava novim okolnostima u skladu sa procesima planiranja i organizacije, po ugledu na zemlje saveznice. Ivanović je naglasio da Crna Gora aktivno radi na modernizaciji i opremanju Vojske, imajući u vidu da je članstvo u NATO otvorilo nove obaveze i potrebu za kontinuiranim ulaganjem u sistem odbrane i praćenjem trendova u razvoju naoružanja i opreme, kako bi ravnopravno sa saveznicima mogli da se suočimo sa savremenim bezbjednosnim izazovima.

Pukovnik Navrat istakao je da je Crna Gora postigla zavidan uspjeh u oblasti kontinuiranog sprovođenja sveobuhvatnih reformi odbrambenog sektora, kao i da će Ministarstvo odbrane SR Njemačke nastaviti da podržava napore Ministarstva odbrane u cilju što boljeg prilagođavanja oružanih snaga novim strateškim okvirima.
modmod