Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ивановић у Берлину са званичницима Министарства одбране СР Њемачке

Ивановић у Берлину са званичницима Министарства одбране СР Њемачке
Датум објаве: 21.06.2019 13:41 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Генерални директор Директората за политику одбране, мр Ивица Ивановић, састао се данас у Берлину са замјеником генералног директора за безбједносну и одбрамбену политику у Министарству одбране СР Њемачке, Рудигером Хутом (Рüдигер Хутх).

Ивановић је истакао квалитетну сарадњу министарстава одбране двије земље, те нагласио да је СР Њемачка као један од најзначајнијих партнера Црне Горе пружила снажну подршку нашој држави у кључним моментима процеса евроатлантских интеграција.

Хут је оцијенио да је сарадња у области одбране између двије државе на највишем нивоу, те похвалио стални допринос Црне Горе јачању односа двије земље, уз очекивање да ће одбрамбена сарадња наставити да се унапређује у оквирима НАТО савезништва.

Ивановић је нагласио значај искустава које припадници Војске Црне Горе стичу током учешћа у међународној мисији ''Одлучна подршка'' у оквиру Команде за обуку, савјетовање и помоћ Сјевер (ТААЦ-Н), у Авганистану, у којој је водећа нација управо Њемачка.
Хут је апострофирао значајан допринос наше земље колективном систему безбједности кроз активно учешће припадника Војске Црне Горе у међународним мисијама и операцијама. Он је истакао да ће СР Њемачка наставити да пружа подршку Црној Гори на пољу одбране, уз увјерење да чланство Црне Горе у НАТО представља јаку основу за даљи напредак наше земље у оквиру европских интеграција, али и додатно утемељење стабилности и безбједности Западног Балкана.

Ивановић се састао и са директором Директората за стратегију и операције, пуковником Кристијаном Навратом (Цхристиан Наwрат). Он је информисао саговорника да се Црна Гора као НАТО чланица прилагођава новим околностима у складу са процесима планирања и организације, по угледу на земље савезнице. Ивановић је нагласио да Црна Гора активно ради на модернизацији и опремању Војске, имајући у виду да је чланство у НАТО отворило нове обавезе и потребу за континуираним улагањем у систем одбране и праћењем трендова у развоју наоружања и опреме, како би равноправно са савезницима могли да се суочимо са савременим безбједносним изазовима.

Пуковник Наврат истакао је да је Црна Гора постигла завидан успјех у области континуираног спровођења свеобухватних реформи одбрамбеног сектора, као и да ће Министарство одбране СР Њемачке наставити да подржава напоре Министарства одбране у циљу што бољег прилагођавања оружаних снага новим стратешким оквирима.
модмод