Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković na hrvatskom brodu “Omiš”: Vježba ADRION LIVEX 19 potvrda bliske saradnje NATO saveznica

Bošković na hrvatskom brodu “Omiš”: Vježba ADRION LIVEX 19 potvrda bliske saradnje NATO saveznica
Datum objave: 24.06.2019 17:45 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


“Vježba ADRION LIVEX 19, koja se ove godine održava u Crnoj Gori, još jedna je potvrda da NATO saveznice sarađuju blisko”, kazao je ministar odbrane, mr Predrag Bošković. On je dodao da i ova međunarodna pomorska vježba, koja će trajati do 27. juna, pokazuje ispravnost odluke naše zemlje da uđe u NATO. “Ono što je Crna Gora napravila 2017. godine, svakako je jedan od najispravjijih poteza, kojim je obezbijeđena potpuna sigurnost građana i imovine”, istakao je ministar Bošković.


mod

On je danas sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem, komandantom Mornarice Vojske Crne Gore, kapetanom bojnog broda, Veskom Tomanovićem i ambasadorom Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Veselkom Grubišićem, posjetio u barskoj luci hrvatski obalski patrolni brod OB-31“Omiš”, koji učestvuje u međunarodnoj pomorskoj vježbi ADRION LIVEX 19.

mod

Tokom demonstrativne vožnje, koja je obavljena u barskom akvatorijumu, zapovjednik broda, poručnik bojnog broda Ante Silić, predstavio je gostima mogućnosti “Omiša”, koji je sagrađen u splitskom brodogradilištu prije pola godine. 
 
Tom prilikom, obavljena je prezentacija spuštanja i ukrcavanja čamca, sa posadom bording tima. 

mod

mod

“Bila je ovo veoma korisna posjeta. Upoznali smo se sa zajedničkim bezbjednosnim prioritetima kada je Jadransko more u pitanju, i na koji način možemo zajednikim snagama da preduprijedimo bilo kakvo ugrožavanje bezbijednosti akvatorijuma Jadranskog mora”, ocijenio je crnogorski ministar odbrane. 

On je kazao da za ovaj tip broda postoji interesovanje i sa naše strane, da u nekim narednim godinama, postane možda dio naših oružanih snaga. 

mod

“Ali, posjeta je iskorišćena i da vidimo koje su sposobnosti i ostalih brodova mornarica zemalja koje učestvuju u vježbi, Grčke, Italije, Albanije i Slovenije”, naglasio je ministar Bošković, kojeg su u luci pri dolasku pozdravili komandanti svih brodova koji učestvuju u vježbi.

mod

U vježbi učestvuje šest zemalja članica Adrion inicijative: Italija, Grčka, Slovenija, Hrvatska, Albanija i Crna Gora.