Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић на хрватском броду “Омиш”: Вјежба АДРИОН ЛИВЕX 19 потврда блиске сарадње НАТО савезница

Бошковић на хрватском броду “Омиш”: Вјежба АДРИОН ЛИВЕX 19 потврда блиске сарадње НАТО савезница
Датум објаве: 24.06.2019 17:45 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


“Вјежба АДРИОН ЛИВЕX 19, која се ове године одржава у Црној Гори, још једна је потврда да НАТО савезнице сарађују блиско”, казао је министар одбране, мр Предраг Бошковић. Он је додао да и ова међународна поморска вјежба, која ће трајати до 27. јуна, показује исправност одлуке наше земље да уђе у НАТО. “Оно што је Црна Гора направила 2017. године, свакако је један од најисправјијих потеза, којим је обезбијеђена потпуна сигурност грађана и имовине”, истакао је министар Бошковић.


мод

Он је данас са начелником Генералштаба Војске Црне Горе, бригадним генералом Драгутином Дакићем, командантом Морнарице Војске Црне Горе, капетаном бојног брода, Веском Томановићем и амбасадором Републике Хрватске у Црној Гори, Веселком Грубишићем, посјетио у барској луци хрватски обалски патролни брод ОБ-31“Омиш”, који учествује у међународној поморској вјежби АДРИОН ЛИВЕX 19.

мод

Током демонстративне вожње, која је обављена у барском акваторијуму, заповједник брода, поручник бојног брода Анте Силић, представио је гостима могућности “Омиша”, који је саграђен у сплитском бродоградилишту прије пола године. 
 
Том приликом, обављена је презентација спуштања и укрцавања чамца, са посадом бординг тима. 

мод

мод

“Била је ово веома корисна посјета. Упознали смо се са заједничким безбједносним приоритетима када је Јадранско море у питању, и на који начин можемо заједниким снагама да предуприједимо било какво угрожавање безбиједности акваторијума Јадранског мора”, оцијенио је црногорски министар одбране. 

Он је казао да за овај тип брода постоји интересовање и са наше стране, да у неким наредним годинама, постане можда дио наших оружаних снага. 

мод

“Али, посјета је искоришћена и да видимо које су способности и осталих бродова морнарица земаља које учествују у вјежби, Грчке, Италије, Албаније и Словеније”, нагласио је министар Бошковић, којег су у луци при доласку поздравили команданти свих бродова који учествују у вјежби.

мод

У вјежби учествује шест земаља чланица Адрион иницијативе: Италија, Грчка, Словенија, Хрватска, Албанија и Црна Гора.