Manja slova Veća slova RSS
>

Lord Hau Frederik Kurzon kod Filipovića povodom posjete britanskih tajfuna Crnoj Gori

Lord Hau Frederik Kurzon kod Filipovića povodom posjete britanskih tajfuna Crnoj Gori
Datum objave: 25.06.2019 14:12 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Lord Hau Frederik Ričard Pen Kurzon, zamjenik predsjedavajućeg Doma lordova, gornjeg doma britanskog parlamenta i državni sekretar za odbranu, posjetio je danas Ministarstvo odbrane, gdje ga je primio državni sekretar Slobodan Filipović.

Britanski lord boravi u Crnoj Gori povodom posjete dva kraljevska borbena aviona Jurofajter tajfun (Eurofighter Typhoon) našoj zemlji. Avioni će biti na aerodromu “Knjaz Danilo” u Golubovcima od danas do 28. juna. 

Filipović je naglasio značaj posjete kraljevskih borbenih aviona Crnoj Gori, čime naša zemlja promoviše bezbjednost svog vazdušnog prostora, a Ujedinjeno Kraljevstvo potvrđuje posvećenost intenzivnim savezničkim odnosima.

On je iskazao zadovoljstvo kvalitetnom i sadržajnom saradnjom Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva na polju odbrane, baziranoj na brojnim projektima koji doprinose uspješnoj reformi odbrambenog sektora, razvoju interoperabilnosti Vojske Crne Gore i modernizaciji kapaciteta Ministarstva odbrane. Filipović se posebno zahvalio na saradnji na planu obrazovanja, ističući značaj podrške Ujedinjenog Kraljevstva izgradnji naših institucionalnih i nacionalnih kapaciteta za sajber odbranu. On je kazao da će Ministarstvo odbrane Crne Gore ostati posvećeno jačanju saradnje sa Ujedinjenim Kraljevstvom, kroz definisanje novih zajedničkih projekata.

Lord Hau Frederik Kurzon je istakao da se Crna Gora dokazala kao kredibilan i pouzdan saveznik, koji nastavlja sa uspješnim reformama i aktivno doprinosi međunarodnim mirovnim misijama i operacijama. On je dodao da je članstvo Crne Gore u NATO važno za stabilnost Zapadnog Balkana, uz zaključak da je posjeta britanskih vazduhoplova jedan u nizu uspješnih zajedničkih projekata Ujedinjenog Kraljevstva i Crne Gore.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.
Jurofajter tajfun je manevarski, višenamjenski, dvomotorni lovački avion četvrte generacije, nastao kroz saradnju i kooperaciju Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Španije i Italije.

mod