Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Лорд Хау Фредерик Курзон код Филиповића поводом посјете британских тајфуна Црној Гори

Лорд Хау Фредерик Курзон код Филиповића поводом посјете британских тајфуна Црној Гори
Датум објаве: 25.06.2019 14:12 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Лорд Хау Фредерик Ричард Пен Курзон, замјеник предсједавајућег Дома лордова, горњег дома британског парламента и државни секретар за одбрану, посјетио је данас Министарство одбране, гдје га је примио државни секретар Слободан Филиповић.

Британски лорд борави у Црној Гори поводом посјете два краљевска борбена авиона Јурофајтер тајфун (Еурофигхтер Тyпхоон) нашој земљи. Авиони ће бити на аеродрому “Књаз Данило” у Голубовцима од данас до 28. јуна. 

Филиповић је нагласио значај посјете краљевских борбених авиона Црној Гори, чиме наша земља промовише безбједност свог ваздушног простора, а Уједињено Краљевство потврђује посвећеност интензивним савезничким односима.

Он је исказао задовољство квалитетном и садржајном сарадњом Црне Горе и Уједињеног Краљевства на пољу одбране, базираној на бројним пројектима који доприносе успјешној реформи одбрамбеног сектора, развоју интероперабилности Војске Црне Горе и модернизацији капацитета Министарства одбране. Филиповић се посебно захвалио на сарадњи на плану образовања, истичући значај подршке Уједињеног Краљевства изградњи наших институционалних и националних капацитета за сајбер одбрану. Он је казао да ће Министарство одбране Црне Горе остати посвећено јачању сарадње са Уједињеним Краљевством, кроз дефинисање нових заједничких пројеката.

Лорд Хау Фредерик Курзон је истакао да се Црна Гора доказала као кредибилан и поуздан савезник, који наставља са успјешним реформама и активно доприноси међународним мировним мисијама и операцијама. Он је додао да је чланство Црне Горе у НАТО важно за стабилност Западног Балкана, уз закључак да је посјета британских ваздухоплова један у низу успјешних заједничких пројеката Уједињеног Краљевства и Црне Горе.

Састанку је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Црне Горе бригадни генерал Драгутин Дакић.
Јурофајтер тајфун је маневарски, вишенамјенски, двомоторни ловачки авион четврте генерације, настао кроз сарадњу и кооперацију Уједињеног Краљевства, Њемачке, Шпаније и Италије.

мод