Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Вјежбом трагања и спашавања у АДРИОН ЛИВЕX 19 укључили се и хеликоптери

Вјежбом трагања и спашавања у АДРИОН ЛИВЕX 19 укључили се и хеликоптери
Датум објаве: 26.06.2019 09:59 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


мод

Испловљењем бродова који учествују на АДРИОН ЛИВЕX 19, започео је серијал вјежби на мору у које су се укључили и хеликоптери Ваздухопловства Војске Црне Горе ''Газела'' и Белл 412 ЕПИ, као и италијански ХН 90, са којима су увјежбавани поступци трагања и спашавања. 

Сваки брод добио је одређену зону за претраживање. У додијељеном рејону претраге синхронизована је акција морског и ваздушног претраживања, са Беллом и нашим патролним бродом „Дурмитор“, у циљу спасавања утопљеника, а према сценарију вјежбе. Хеликоптер ХН 90 коришћен је са италијанског брода  Ф-597 „Антонио Марцеглиа“, који учествује у вјежби.

 

мод

Поред тога, увјежбавано је тактичко маневрисање и разрађиване процедуре здруженог пловљења групом од седам бродова. Изведено је неколико основних формација: радње маневрисања поморским саставом, као и поступци приликом извођења операција поморске блокаде.

 

Током реализације ових вјежби потврђен је висок ниво интероперабилности између поморских снага Адрион иницијативе. Све земље учеснице вјежбе АДРИОН ЛИВЕX 19 су чланице НАТО.

 

Бродови који учествују на вјежби АДРИОН ЛИВЕX 19 су: италијански Ф-597 „Антонио Марцеглиа“, хрватски ООБ-31 ''Омиш'', словеначки ВНЛ-11 ''Триглав'', албански П-133 ''Лиссус'', грчки П-69 ''Кристаллидис'' као и два брода Морнарице Војске Црне Горе, П-105 ''Дурмитор'' и ПР-41 ''Орада''.

мод