Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Бошковић у Бриселу: Наставићемо да имплементирамо смјернице усвојене на нивоу Алијансе

Бошковић у Бриселу: Наставићемо да имплементирамо смјернице усвојене на нивоу Алијансе
Датум објаве: 26.06.2019 17:30 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Министар одбране мр Предраг Бошковић учествује на састанку Сјеверноатлантског савјета на нивоу министара одбране (НАЦ) који се данас и сјутра одржава у Бриселу.
  
Током првог дана састанка, размотрена је реализација закључака са претходног, и дате смјернице за даљи рад у циљу несметаног спровођења политика Алијансе. 

Министри су анализирали савремено безбједносно окружење у циљу развијања способности за пружање адекватног и правовременог одговора на све потенцијалне изазове, у складу са НАТО тежњама константног прилагођавања актуелним збивањима на глобалном плану. Посебан фокус био је на иновацијама у области технолошког развоја, поготово у домену војне технологије, односно развоја савремене опреме и наоружања. 
  
Састанак министара одбране земаља НАТО одржава се у кључном периоду за будућност Споразума о елиминацији ракета средњег и кратког домета (ИНФ), који је значајан елемент контроле наоружања, а тиме и укупне европске безбједности. Учесници састанка нагласили су да ће НАТО посебну пажњу посветити активностима јачања одбране и одвраћања од свих потенцијалних пријетњи. 

Константовано је да се природа безбједносних изазова непрекидно мијења, те да захтијева свеобухватан и увезан одговор свих међународних субјеката. Још једном је наглашена важност усаглашавања дјеловања НАТО и Европске уније, која остаје важан партнер Алијансе. Министри су подсјетили да ће се и током наредних мјесеци наставити реализација предвиђених задатака и разматрати будући облици сарадње. 

Министар Бошковић је нагласио значај напора који савезнице улажу у правцу прилагођавања савременим безбједносним токовима. Он је истакао важност јединства унутар НАТО у пружању одговора на пријетње које могу доћи из свих стратешких праваца, те посвећености Алијансе заштити грађана и њене цјелокупне територије. Министар Бошковић је казао да Црна Гора, као поуздан и кредибилан савезник, одговорно приступа испуњавању политика НАТО, те да ћемо, као поуздан савезник, наставити да имплементирамо смјернице усвојене на нивоу Алијансе. 

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ