Manja slova Veća slova RSS
>

Bošković u Briselu: Nastavićemo da implementiramo smjernice usvojene na nivou Alijanse

Bošković u Briselu: Nastavićemo da implementiramo smjernice usvojene na nivou Alijanse
Datum objave: 26.06.2019 17:30 | Autor: mod

Ispis Štampaj stranicu


Ministar odbrane mr Predrag Bošković učestvuje na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane (NAC) koji se danas i sjutra održava u Briselu.
  
Tokom prvog dana sastanka, razmotrena je realizacija zaključaka sa prethodnog, i date smjernice za dalji rad u cilju nesmetanog sprovođenja politika Alijanse. 

Ministri su analizirali savremeno bezbjednosno okruženje u cilju razvijanja sposobnosti za pružanje adekvatnog i pravovremenog odgovora na sve potencijalne izazove, u skladu sa NATO težnjama konstantnog prilagođavanja aktuelnim zbivanjima na globalnom planu. Poseban fokus bio je na inovacijama u oblasti tehnološkog razvoja, pogotovo u domenu vojne tehnologije, odnosno razvoja savremene opreme i naoružanja. 
  
Sastanak ministara odbrane zemalja NATO održava se u ključnom periodu za budućnost Sporazuma o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF), koji je značajan element kontrole naoružanja, a time i ukupne evropske bezbjednosti. Učesnici sastanka naglasili su da će NATO posebnu pažnju posvetiti aktivnostima jačanja odbrane i odvraćanja od svih potencijalnih prijetnji. 

Konstantovano je da se priroda bezbjednosnih izazova neprekidno mijenja, te da zahtijeva sveobuhvatan i uvezan odgovor svih međunarodnih subjekata. Još jednom je naglašena važnost usaglašavanja djelovanja NATO i Evropske unije, koja ostaje važan partner Alijanse. Ministri su podsjetili da će se i tokom narednih mjeseci nastaviti realizacija predviđenih zadataka i razmatrati budući oblici saradnje. 

Ministar Bošković je naglasio značaj napora koji saveznice ulažu u pravcu prilagođavanja savremenim bezbjednosnim tokovima. On je istakao važnost jedinstva unutar NATO u pružanju odgovora na prijetnje koje mogu doći iz svih strateških pravaca, te posvećenosti Alijanse zaštiti građana i njene cjelokupne teritorije. Ministar Bošković je kazao da Crna Gora, kao pouzdan i kredibilan saveznik, odgovorno pristupa ispunjavanju politika NATO, te da ćemo, kao pouzdan saveznik, nastaviti da implementiramo smjernice usvojene na nivou Alijanse. 

MINISTARSTVO ODBRANE