Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Командант МВЦГ, кбб Томановић: Црна Гора добар домаћин, задовољни смо реализацијом циљева вјежбе АДРИОН ЛИВЕX 19

Командант МВЦГ, кбб Томановић: Црна Гора добар домаћин, задовољни смо реализацијом циљева вјежбе АДРИОН ЛИВЕX 19
Датум објаве: 27.06.2019 15:00 | Аутор: мод

Испис Штампај страницу


Данас је у Тивту, у Збирци поморског насљеђа, одржан Дан високих званица, поводом међународне поморске вјежбе АДРИОН ЛИВЕX, која се окончава сјутра, њеном анализом.

Команданти морнарица учесница АДРИОН иницијативе, Италије, Грчке, Словеније, Хрватске, Албаније и Црне Горе, која је домаћин овогодишње вјежбе, разговарали су о будућем концепту и новом оквиру АДРИОН иницијативе. 

мод

Командант Морнарице Војске Црне Горе, капетан бојног брода Веско Томановић, изразио је задовољство током и реализацијом вјежбе, у којој су први пут од њеног почетка, 2005. године, били ангажовани хеликоптери.

Командант Томановић подсјетио је на концепцију овогодишње вјежбе, која је била подијељена у три фазе. Прва је била долазак и окупљање бродова у Луку Бар, гдје се радило на везу. Друга је испловљење на море и рад на мору, гдје се раде вјежбе тактичког маневрисања, поморске блокаде и вјежбе гађања, док се у трећој вјежба анализира учињено.

Кбб Томановић је казао да је вјежба АДРИОН ЛИВЕX први велики квалитативни скок доживјела 2015. године, потписивањем два тактичка споразума, које је одобрила Влада Црне Горе – о безбједности и сигурности на мору и о формирању снага на позив.
“Други велики квалитативни скок био је уласком Црне Горе у НАТО, тако да су сада све земље чланице иницијативе, и чланице НАТО”, казао је командант Морнарице. 
 
Он је нагласио да је циљ вјежбе повећање интероперабилности између чланица, кроз спровођење НАТО процедура. 
 
Иначе, јуче је током пловидбе увјежбавано маневрисање цијеле формације, као и појединачних бродова, у комплексним тактичким стројевима, уз артиљеријско гађање на плутајућу мету, као и вјежба поморске блокаде дијела акваторија и бординга на бродове који подлијежу контроли (видови борбе против пиратерије). 

Бродови АДРИОН снага на позив данас су увјежбавали пловљење на тешкој навигацијској рути у предвиђеној тактичкој формацији. Пловећи на рути од Тиватског залива, кроз тјеснац Вериге до Которског залива и назад, бродови су увјежбавали маневрисање читаве формације у комплекснијим тактичким стројевима.

мод